Последните изследвания, посветени на здравето на сърцето, показват, че ако искате да се предпазите от високо кръвно налягане с напредването на възрастта, трябва да мислите в дългосрочен план и да поддържате високи нива на физическа активност и на средна възраст.

Но според проучване, проведено сред повече от 5000 души в 4 града в САЩ, социалните фактори могат да затруднят някои хора в тази насока в сравнение с други.

"Тийнейджърите и хората в началото на 20-те си години може да са физически активни, но тези модели се променят с възрастта", обяснява авторът на изследването и епидемиолог Кирстен Бибинс-Доминго от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) през април 2021 г., когато изследването е публикувано в American Journal of Preventive Medicine.

Многобройни проучвания са показали, че физическите упражнения понижават кръвното налягане, но според новия научен труд "поддържането на физическа активност в млада възраст - на по-високи нива от препоръчваните досега - може да бъде особено важно" за предотвратяване на хипертонията", казва Бибинс-Доминго.

Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, е сериозно заболяване, което засяга милиарди хора по света. Тя може да доведе до инфаркт и инсулт; също така е рисков фактор за развитие на деменция в по-късна възраст.

По данни на Световната здравна организация всеки четвърти мъж и всяка пета жена имат хипертония. Но повечето хора с високо кръвно налягане дори не знаят, че го имат - затова често го наричат "тихия убиец".

Все пак има начини да се промени високото кръвно налягане.

Над 5100 възрастни са включени в проучването, което проследява здравето им в продължение на три десетилетия с помощта на физически прегледи и въпросници за навиците им за физическа активност, тютюнопушене и прием на алкохол.

При всяка клинична оценка кръвното налягане е измервано три пъти с интервал от една минута, а за анализа на данните участниците са групирани в четири категории по раса и пол.

Във всички случаи - сред мъжете, жените и в двете расови групи - нивата на физическа активност спадат от 18 до 40-годишна възраст, като през следващите десетилетия тези на хипертония се повишават, а физическата активност спада.

Според изследователите това предполага, че на младини имаме шанса да предотвратим хипертонията на средна възраст.

"Почти половината от нашите участници в млада възраст са имали неоптимални нива на физическа активност, което е било значително свързано с появата на хипертония. Това показва, че трябва да повишим минималния стандарт за физическа активност", казва водещият автор Джейсън Нагата, експерт по медицина за млади възрастни в UCSF.

Когато изследователите проучват хората, които в ранна зряла възраст са извършвали пет часа умерени физически упражнения седмично - два пъти повече от минималното количество, препоръчвано понастоящем за възрастни - те установяват, че това ниво на активност намалява значително риска от хипертония, особено ако запазят навиците си за физически упражнения до 60-годишна възраст.

"Постигането на поне два пъти по-висока физическа активност от сегашните минимални препоръки за възрастни може да е по-полезно за превенцията на хипертонията, отколкото ако чисто и просто спазваме минималните препоръки", пишат изследователите в своя документ.

Но не е лесно да се повиши седмичната физическа активност на фона на променящите се решения в живота и нарастващите отговорности.

"Това може да се отнася особено за периода след завършване на гимназията, когато възможностите за физическа активност намаляват с прехода на младите хора към колежа, работната сила и родителството, а свободното време ерозира", казва Нагата.

Проучването е публикувано в American Journal of Preventive Medicine.

Източник: Science Alert