Австралийско проучване установи, че променливото кръвно налягане може да увеличи риска от деменция и сърдечно-съдови проблеми при по-възрастните хора, съобщи електронното издание „Медикъл експрес“.

Кратките промени на кръвното налягане в рамките на 24 часа, както и в продължение на няколко дни или седмици, са свързани с нарушена когнитивна функция, казаха изследователите от университета на Южна Австралия.

По-голямата променливост на систоличното кръвно налягане също са свързани с втвърдяване на артериите, което пък може да доведе до сърдечно заболяване, пише БТА. Водещият автор на изследването Дария Гътъридж, докторант в Лабораторията за когнитивно стареене и неврологични увреждания към Университета на Южна Австралия, каза, че е добре известно, че високото кръвно налягане е рисков фактор за деменция, но въпреки това на променливото кръвно налягане се обръща малко внимание.

„Клиничните лечения се фокусират върху хипертонията, като същевременно се игнорира променливостта в кръвното налягане“, каза тя. „Кръвното налягане може да варира в различни времеви рамки – кратки и дълги, и това изглежда повишава риска за здравето на кръвоносните съдове и риска от деменция.“

Изследователите избраха 70 души на възраст между 60 и 80 години, които не проявяват признаци на деменция или когнитивно увреждане. Учените наблюдаваха тяхното кръвно налягане, проведоха когнитивен тест и измериха артериалната скованост в мозъка и артериите на участниците.

„Открихме, че по-високата променливост на кръвното налягане в рамките на един или повече дни е свързана с намалена когнитивна продуктивност. Също така открихме, че по-големите промени в рамките на систоличното кръвно налягане са свързани с по-голяма твърдост на артериите. Тези резултати показват, че различните видове променливост на кръвното налягане вероятно отразяват различни основни биологични механизми и че промените на систоличното и диастоличното кръвно налягане са важни за когнитивните функции при по-възрастни хора“, обясниха експертите.

Това означава, че променливостта на кръвното налягане може потенциално да изпълнява ролята на ранен клиничен маркер или пък на цел в лечението на когнитивни увреждания, добавиха изследователите.