Проф. д-р Кристоф Цилински е ръководител на центъра за ракови заболявания Academy Cancer Center във Wiener Privatklinik, в която се прилагат най-съвременните терапии на онкологичните заболявания и се лекуват много пациенти от Източна Европа. В своята дълга и забележителна кариера проф. Цилински ръководи няколко академични проспективни клинични изследвания в Катедрата по медицина на Медицинския университет във Виена и в Централноевропейската кооперативна онкологична група. Проф. д-р Цилински е председател на Интердисциплинарния раков център в Многопрофилната болница на Медицинския университет във Виена, както и член на научната комисия на Виенския онкологичен център. Автор на редица книги и над 450 публикации и рецензии за престижни научни издания. По-специално, в сътрудничество с Питър Бойл и други, той подготвя доклада „Онкологична ситуация: 2013 г.“, публикуван от Международния институт за превантивни изследвания (IPRI). Освен това той е главен редактор на ESMO – най-голямата европейска асоциация по онкология.

Д-р Цилински, ракът на панкреаса генетично заболяване ли е?

В повечето случаи ракът на панкреаса не е генетично заболяване, но знаем, че около 10% от пациентите носят молекулярна мутация наречена BRCA 1 или BRCA 2, която е основно налична при рак на гърдата и рак на яйчниците, а наличието на такива мутации в генома значително увеличава риска от заболяване. Ракът на панкреаса беше включен в тези изследвания, които доведоха до регистрирането на лекарства, които таргетират точно тази мутация. В допълнение, пациентите с редки синдроми ( например синдромът на Линч) могат да развият и рак на панкреаса. Въпреки това, при повечето пациенти няма наличие на тези предразполагащи молекулярни промени.

Може ли панкреатитът да е предшественик на рака на панкреаса?

Да, панкреатитът увеличава риска от рак на панкреаса.

Какви са симптомите на рака на панкреаса?

Ракът на панкреаса  много често се развива без симптоми. Това е и причината заболяването да се открива сравнително късно, когато вече има наличие на метастази. Въпреки това, типичните симптоми са болки в областта на лумбалния мускул.

Какви изследвания се използват при откриването на рак на панкреаса?

Ракът на панкреаса обикновено се открива чрез компютърна томография или магнитен резонанс.

Има ли директна връзка между рака на гърдата и рака на панкреаса?

Има наследствени синдроми, които биват свързани с рака на панкреаса.

Възможно ли е да се предотврати рака на панкреаса? Какъв съвет бихте дали?

Рисковите фактори, които водят до панкреатит, като употребата на алкохол, трябва да се избягват.  Най-често срещаният рисков фактор е тютюнопушенето. Също така, наднорменото тегло и диабетът са рискови фактори, които  могат да бъдат избегнати чрез физическа активност и диета.

Има ли типичен пациент за това заболяване?

Няма типичен пациент при рака на панкреаса. Но както вече казах, хората с наднормено тегло, които пушат и употребяват алкохол са в рисковата група. В допълнение, рискът се увеличава с напредването на възрастта след 45-годишна възраст. Две трети от пациентите са над 65 години, а при мъжете заболяването се среща малко по-често, отколкото при жените.