Прозрачните предпазни щитове, покриващи предната част на лицето, са популярни от началото на пандемията от COVID-19, но те не осигуряват достатъчна защита на потребителите си, установи британско проучване, цитирано от електронното издание Хелтдей нюз, предава БТА. Експерти от университета на Източна Англия са направили проверка на 13 предпазни средства от този вид, като резултатите показват, че нито един от тях не осигурява високо ниво на сигурност срещу потенциално опасните капчици и пръски, съдържащи вирусни частици. Все пак прозрачните щитове предлагат известна защита. 

"Популярни са, защото не пречат на дишането, позволяват по-естествено общуване от маските за лице и осигуряват защита от пръски", казва Пол Хънтър, експерт по КОВИД-19 и професор в Медицинското училище към намиращия се в Норич университет. 

Според него досега не е имало много данни за това каква степен на защита дават реално прозрачните щитове, въпреки че хората ги използват, особено в по-бедните райони на света.

За целите на проучването изследователите тестват предпазните средства в контролирани лабораторни условия в сътрудничество с британския регулатор за здраве и безопасност на работното място. Учените използват "машина за кашлица", която разпръсква флуоресцентни капки към манекени. След това класифицират щитовете за лице на базата на това как са били замърсени от пръските.

"Лабораторните тестове показаха, че всички щитове за лице осигуряват известна защита, но нито един не дава високи нива на сигурност срещу замърсяване с външни капчици. Предоставеното ниво на сигурност зависи от конструктивните характеристики, както и от посоката, в която манекенът е обърнал главата си, когато се "кашля", обяснява д-р Джули Брейнард, която е част от изследователския екип.

Големите пролуки около страните на предпазния щит, а понякога отдолу или отгоре, позволяват на пръските от други хора да стигнат до лицето, показват резултатите. "Това означава излагане на възможни вируси", каза Брейнард.

Щитовете, които дават най-добра защита, са затворени през челото и покриват голяма част от страните на лицето и под брадичката, отбеляза тя.

Брейнард отбелязва, че лабораторните експерименти са направени при сценарий, в който активно се кашля към носещия щит от непосредствена близост. "Възможността капчици да преминат около щита върху лицето само при говорене са много по-малки", отбелязва тя.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието "Американ джърнъл ъв инфекшън контрол".