Професор Д-р Фриц Лойтмецер е невролог в Медицински Университет Виена и има частна практика в една от водещите клиники във Виена Wiener Privatklinik.

Проф. Венцислав Петков, пулмолог в Университетската болница на Виена (най-голямата университетска болница в Европа) и преподавател в Австрийския медицински университет.

Проф. Лойтмецер, Наскоро се появиха проучвания за последиците от Covid-19 върху мозъка. Какво може да ни разкажете за това?

Въпреки че най-често бива засегната дихателната система, голям брой проучвания показват, че Covid-19 може да има отражение и върху мозъка. Още не е ясно как точно вирусът прониква в централната нервна система, но щом навлезе там, може да нанесе щети на различни части от мозъка, което да доведе до неврологични заболявания.

Какъв е рискът от развиване на неврологично заболяване след прекарване на Covid-19?

Досега са регистрирани следните усложнения: главоболие, менингит, васкулит в централната нервна система, аносмия, миалгия, миозит, автоимунни заболявания като полиневропатии и енцефаломиелит.

Какви изследвания трябва да си направим, след като сме прекарали Covid-19?

Това зависи от вида на оплакванията. Подробни неврологични изследвания трябва да се направят при наличие на неврологични симптоми по време на или до 3 месеца след прекарана инфекция.

Могат ли съществуващите неврологични заболявания да се влошат след прекарана инфекция?

Най-вече автоимунните заболявания могат да се влошат след прекарана инфекция, тъй като имунната реакция срещу вируса може да предизвиква нови симптоми, както и да влоши вече съпътстващите симптоми. Затова всеки пациент с автоимунно заболяване, който прекара SARS-CoV-2 инфекция, трябва да се консултира с невролог.

Проф. Петков, Какво можете да ни кажете за последиците от COVID-19 върху белия дроб?

COVID-19 предизвиква редица проблеми, свързани с дишането, от леки до критични симптоми. Пациенти със вече съществуващи заболявания на белия дроб или сърцето, рак или диабет, имат по-сериозни симптоми.

Когато вирусът навлезе в тялото, се свързва с лигавицата, която покрива носа, устата и очите. Вирусът влиза в здрава клетка и я използва, за да създаде нови вирусни частици. Размножава се и тези „нови вируси“ инфектират близките клетки.

Респираторният тракт прилича на дърво, обърнато надолу. Трахеята е стволът, който се разделя на малки клонове в белите дробове. В края на всеки клон се намират алвеолите. Коронавирусът може да инфектира горната или долната част на „дървото“. В някои случаи, инфекцията може дори да достигне до алвеолите.

Когато инфекцията се разпространява в респираторния тракт, имунната система започва да се отбранява. Дихателните пътища се надуват и се възпаляват. Това може да се случи в една част на белия дроб и да се разпространи към останалите части.

Каква част от белия дроб обикновено бива повлияна от инфекцията SARS-CoV-2?

Около 80% от пациентите изпитват леки до умерени симптоми, като суха кашлица или болки в гърлото. Някои развиват пневмония, инфекция на белия дроб, при която се възпаляват алвеолите. Около 14% от случаите са тежки, при тях се забелязва инфекция и на двата бели дроба. С влошаването на инфекцията дробовете се пълнят с течност и отломки.

Възможно е да се развие и по-сериозна пневмония. Въздушните торбички се пълнят със слуз, течност и други клетки, които се опитват да се борят с инфекцията. Това пречи на тялото да приема кислород. При критичните случаи – около 5% - инфекцията уврежда стените на въздушните торбички. Когато тялото се опита да се пребори, дробовете се възпаляват още повече и се пълнят с течност. В такива случаи пациентът развива остра пневмония. В най-критичните случаи, белият дроб се нуждае от вентилатор, за да си върши работата.

Има налични доказателства, че около 25-30% от критичните пациенти могат да развият  съсиреци в белите дробове, сърцето, мозъка и белите дробове, което може да бъде животозастрашаващо. Има случаи на пациенти, нуждаещи се от трансплантация на белия дроб след прекарана COVID-19 инфекция.

Имате ли пациенти с рак на белия дроб, които са прекарали Covid-19? Препоръчвате ли компютърна томография?

Не задължително. Значителна част от пациентите с Covid-19 показват нормални резултати при компютърна томография или рентген. Тъй като Covid-19 е силно заразно заболяване, използването на техниката за томография върху пациенти с Ковид е сериозен риск за медицинския персонал и останалите пациенти. Дори и след щателна дезинфекция има риск вирусът да остане на някоя повърхност в стаята за томография.

Въпреки това, рентгенът и томографията могат да бъдат подходящи при определени случаи. При пациенти със сериозни симптоми изследването помага да се разбере доколко е напреднало заболяването.

Колко скоро след прекарана инфекция препоръчвате да се направи изследване на белите дробове?

До 3 месеца при пациенти, които са имали до умерени симптоми. А за пациенти, които са имали тежки симптоми, които са наложили хоспитализация или интензивна медицинска грижа, препоръчвам най-късно до 4 седмици.

Какви съвети бихте дали на тези, които вече са минали Covid-19?

Все още не е напълно изяснено за колко дълго време преминалите през болестта са имунизирани срещу повторна инфекция. Затова всеки трябва да продължи да спазва мерките, които включват дистанция, хигиена, маска и редовно проветряване на вътрешните пространства. 

Повече за Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik (WPK), основана през 1871 година и базирана във Виена, е една от най-големите австрийски болници. Болницата предлага повече от 30 различни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 легла, операционен блок с 4 операционни зали, модерни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и ядрена хирургия), физиотерапия и възстановяване по международни стандарти. Медицинският екип е съставен от повече от 250 признати австрийски експерти, които прилагат интердисциплинарен подход към всеки случай.