По време на бременността и след раждането много процеси в тялото на жената се възстановяват. Често по кожата се появяват пигментация и съдова мрежа. Според статистиката това явление е характерно за

75% от бъдещите майки

Повишената пигментация на кожата, като правило, се появява в определени области на тялото.

Най-често линията от срамната кост до пъпа или мечовидния израстък на гръдната кост потъмнява.

За детето в утробата тази тъмна вертикална линия на корема (известна още с латинското Linea nigra)  не представлява никаква опасност, обяснява гинекологът д-р Нана Антипова.

Изявена пигментация може да има и на други места по кожата. 

Потъмняват и ареолата, зърната, подмишниците, перинеума, вътрешната част на бедрата и шията.

Пресните белези от операции малко преди бременността също могат да станат по-видими.

Защо пигментацията се засилва

Не е напълно ясно какво причинява повишена пигментация. Има предположение, че това се случва поради факта, че естрогените и прогестеронът стимулират производството на меланоцити - специални кожни клетки, които са отговорни за цвета на кожата и за тена. В тези области на тялото, където има повече от тези клетки, пигментацията е по-забележима.

В редки случаи по време на бременността цялата кожа на жената става по-тъмна. Но тук по-скоро има друга причина - понякога  така се проявява заболяването, свързано с надбъбречна дисфункция.

Кога се появява тъмна линия

Най-често тъмната ивица на корема става видима през втория триместър.

Ако една жена очаква близнаци, тогава линията ще бъде ясно видима още в средата на първия триместър.

След бременността ще изсветлее и ще се скрие

Не е необходимо да се прави нищо с пигментацията по време на бременността – това е напълно естествен и краткотраен процес.

Ако планирате да се отървете от тъмната ивица с някакъв крем, това също не е необходимо. Изсветляващите средства няма да помогнат, а прекомерната им употреба може да доведе до изгаряния. Но ако по време на бременността се притеснявате, можете да спазвате някои правила, така че кожата да не стане по-тъмна:

- Не се излагайте на слънце;

- Носете затворено облекло, което предпазва кожата ви от пряка слънчева светлина;

- Използвайте козметика със SPF защита – това правило работи дори ако сте в града, а не на брега;

- Опитайте се да овлажнявате кожата със специални кремове, пийте достатъчно течности.

След раждането хиперпигментираните зони изсветляват в рамките на няколко месеца. И тъмната ивица на корема, която се е появила по време на бременността, постепенно ще стане по-малко забележима и ще изчезне. Но ще отнеме известно време, докато пигментът спре да се натрупва в клетките, а повърхностният слой на кожата постепенно се излющи.

Ще установите, че нещо тъмно се натрупва в пъпа - всъщност това е лющещ се епидермис. Може да го отстраните, докато си вземате душ или по време на къпане.

Мона Василева / Новите родители