Открай време учените се опитват да разберат защо много пациенти, страдащи от повишено налягане в съдовете (хипертензия), имат и диабет (високи нива на кръвната захар). Международен екип, ръководен от Бристолския университет във Великобритания и Окландския в Нова Зеландия, най-накрая разплете мистерията.

Оказва се, че малка протеинова клетка, наречена глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), на практика упражнява контрол както върху кръвната захар, така и върху кръвното налягане.

„Знаем, че хипертензията и диабетът са неразривно свързани и най-накрая открихме причината, която ще доведе до нови стратегии за лечение“, казва проф. Джулия Патън, старши автор на проучването и ръководител на Центъра за изследване на сърцето към Окландския университет.

В изследването, публикувано в Circulation Research, участват учени от Бразилия, Германия, Литва и Сърбия, както и от Великобритания и Нова Зеландия.

Както знаем, GLP-1 се отделя от коремната стена след хранене и стимулира кара инсулина от панкреаса да контролира нивата на кръвната захар. Сега обаче става ясно, че той стимулира и малък сензорен орган, наречен каротидно телце и разположен във врата.

Изследователите, ръководени от Бристолския университет, използват геномна техника, наречена РНК секвениране, за да разчитат всички съобщения на изразените гени в каротидното телце в плъхове с високо и нормлано кръвно налягане. Вследствие на това те откриват, че рецепторът, който „усеща“ GLP-1, се намира в каротидното телце (но в по-малка степен при гризачите с хипертензия).

„Каротидното телце е пресечната точка, където GLP-1 контролира едновременно и кръвната захар, и кръвното налягане; това се координира от нервната система, инструктирана именно от каротидното телце“, добавя проф. Патън.

Хората с хипертензия и/или диабет са изложени на по-висок риск от животозастрашаващи сърдечно-съдови заболявания. Дори когато пият съответните лекарства, рискът остава висок при голям брой от пациентите. Това се дължи на факта, че повечето медикаменти лекуват единствено симптомите, а не причините за високото кръвно и високата кръвна захар.

“Знаем, че кръвното налягане се контролира изключително трудно при пациенти си висока кръвна захар. Ето защо настоящите открития са толкова важни – сега, когато знам, че GLP-1 е основният виновник, можем да успеем да намалим едновременно и кръвната захар, и налягането, а тези два фактора увеличават най-много риска от сърдечно-съдови заболявания“, казва проф. Род Джаксън, епидемиолог от Окландския университет.

„Лекарствата, таргетиращи рецептора на GLP-1, отдавна са одобрени за употреба при хора и се използват широко при лечението на диабет. Освен че намаляват кръвната захар, те редуцират и кръвното налягане. Досега обаче механизмът на този ефект не беше добре известен“, допълва Одирс Паужа, студент от лабораторията на проф. Дейвид Мърфи в Бристолския университет.

Източник: Medical Xpress