Палеонтолог, медицински патолог и ортопедичен хирург влизат в един музей... Не, това не е начало на виц. Именно този изследователски екип диагностицира първия потвърден случай на агресивен рак на костите в динозавър.

Пробата, за която става дума, е фосилизирана кост от крак на рогат растителнояден динозавър, наречен Центрозавър (Centrosaurus apertus­) и живял преди 76 млн. години (в периода креда). Находката е направена в канадската провинция Албърта през 1989-а. Още тогава учените забелязват, че костта на крака е доста зле деформирана. Те решават, че най-вероятно става дума за зараснала фрактура.

Ново изследване обаче разкрива, че нещата стоят другояче. Оказва се, че малформацията всъщност е проява на остеосарком – изключително агресивен рак на костите.

Учените откриват възлестия тумор, голям колкото ябълка, във фибулата – кост в задния крайник, отбелязва палеонтологът Дейвид Еванс от Кралския музей на Онтарио в Торонто.

„Преди смъртта си екземплярът може би е бил доста слаб и е куцал заради рака – казва Еванс. – Това показва, че без значение колко големи или могъщи са изглеждали някои динозаври, те също са страдали от множество болести, които засягат съвременните хора и животни – включително и рак. Днес често гледаме на динозаврите като на митични зверове. Но забравяме, че и те са били живи, дишащи създания, които са се борели с ужасяващи травми и болести.“

Находката свидетелства за още нещо, а именно – за биологията на рака, който не е новост и който вероятно се е случва от незапомнени времена, коментира съавторът на проучването Марк Кроутър от университета „Макмастър“ в Онтарио. Ракът е очаквано усложнение при всички животни.

Остеосаркомът се среща основно в бързо растящи кости (често при деца и млади хора). „Заради скоростните си темпове на растеж, може би и динозаврите са били изложени на риск“, казва още Кроутър.

И все пак, динозавърът най-вероятно не е починал от рака, тъй като мястото, където са открити вкаменелостите му, е пълно с останки от стотици други центрозаври. Най-вероятно животните са станали жертва на наводнение.

Изследването е публикувано в The Lancet Oncology.