Болка, подуване, намалена подвижност, скованост – познати ли са ви тези симптоми? За съжаление, остеоартритът е неприятно заболяване, което е в състояние редовно ви да напомня за себе си и да направи трудни и болезнени, дори ежедневните човешки дейности. Някои смятат, че остеоартритът може да се управлява успешно само с някои промени в диетата. Това невинаги се получава. Но специалистите са съгласни, че нанасянето на определени корекции в хранителния режим, може да допринесе за по-добро здраве на ставите.

Преди да стигнем да храната обаче, нека видим какво всъщност представлява остеоартритът.

Остеоартритът е най-разпространеното заболяване на опорно-двигателния апарат. Той може да се развие и при млади хора, въпреки че се среща основно при по-възрастните. Прчината за това е, че с годините, хрущялната тъкан намалява и ставата губи способността си да се движи гладко. По същество, остеоартритът представлява възпалителен процес, причинен от повишеното триене в ставата. Именно възпалението е виновник за многобройните неприятни симптоми, които ви пречат да живеете пълноценно и да изпълнявате ежедневните си дейности с лекота.

Нека да разгледаме 5-те вида храни, които е добре да избягвате, за да намалите симптомите на артрита:

1. Мазнини

Някои видове мазнини имат свойството да увеличават възпалителния процес в тялото, затова е разумно консумацията им да се ограничи:

Омега 6 мастни киселини: Тези мазнини се съдържат в слънчогледовото, царевичното, шафрановото и други растителни масла. Омега 6 мастните киселини не са вредни в умерени количества, но с консумацията им не трябва да се прекалява.

Наситени мазнини: Месото, маслото и млечните продукти съдържат този тип мазнини. Препоръчително е наситените мазнини да представляват по-малко от 10% от общия ви калориен прием на ден.

Трансмазнини: Този тип мазнини са вредни за човешкото здраве, защото намаляват „добрия“ холестерол; повишават „лошия“ холестерол и нивата на възпаление. Тялото ви изобщо няма нужда от тях! Трансмазнините обикновено са умело „скрити“ в сладкишите, бисквитите, маргарина, пържените картофи, картофения чипс, пуканките и в много други пакетирани храни.

2. Захар

Преработените захари, в храни като бонбони, сладкиши и безалкохолни напитки, предизвикат освобождаването на т.нар. цитокини. Цитокините са протеини, които могат да увеличат възпалението в ставите. Много продукти съдържат добавени захари, затова проверявайте етикетите на храните. Зърнените закуски, пакетираните храни, сосовете и напитките могат да съдържат огромни количества добавени захари, а вие дори да не го предполагате.

3. Червено месо и пържени храни. Пържените храни и червеното месо съдържат високи нива на AGE (крайни гликиращи продукти), за които се смята, че провокират възпалителните процеси в тялото. Те могат да се натрупват в тъканите, особено с напредването на възрастта. Смята се, че намаляването на нивата на AGE може да помогне за намаляване на възпалителния процес в ставите. Пърженето и печенето на висока температура също повишават нивата на AGE в храната.

4. Храни с високо съдържание на соланин

Доматите, сините домати, картофите, бамята и чушките (камби, люти чушки и повечето други сортове), съдържат съединението соланин. Смята се, че премахването им от диетата, спомага за подобряване на симптомите на артрит при някои хора.

5. Рафинирани въглехидрати. Рафинираните въглехидрати в белия хляб, тестените изделия, бисквитите, ориза и други подобни храни, обикновено причиняват внезапен скок в кръвната захар, влошавайки възпалението в тялото.

Обръщаме поглед и към полезните храни:

Мазна риба. Мазните риби, като сьомга, скумрия и сардини, са пълни с омега-3 мастни киселини, които имат естествени противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за намаляване на симптомите на осртеоартрита.

Плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците съдържат полезни антиоксиданти, които намаляват възпалението в тялото. Но на кои плодове и зеленчуци да наблегнете?

Зеле, броколи и спанак – тези зеленчуци съдържат калций, който е от съществено значение за здравето на костите.

Цитрусовите плодове, ягодите и кивито съдържат голямо количество витамин С. Този витамин е ключов за поддържане на здравето на костите и хрущялите и участва в образуването на колаген.

Ядки. Ядките са чудесен източник на калций, магнезий, цинк и Витамин Е. Шам-фъстъкът, орехите и бадемите съдържат здравословни мононенаситени мазнини, които успешно се борят срещу възпалението.

Чесън и лук. И чесънът, и лукът съдържат веществото диалил дисулфид. Това вещество подобрява здравето на хрущяла.  

Бобови храни. Бобът, лещата и нахутът съдържат голямо количество фибри, които понижават С-реактивния протеин в кръвта, известен маркер за възпаление.

И все пак – в каква степен промяната в диетата, може да ви бъде полезна, ако страдате от остеорартрит?

Според Arthritis Foundation, множество проучвания показват, че избягването на специфични задействащи възпалението храни, може значително да намали болката и прогресията на артрита. Определени хранителни вещества и растителни екстракти, добавени към хранителния режим, също биха могли да помогнат за неутрализиране на симптомите на остеоартрита и регенерацията на ставния хрущял. Ето ги и тях:

Глюкозаминът е естествено съединение, което спомага регенерацията на ставния хрущял и стимулира процеса на образуване на костна маса. Той е отговорен за формирането на сухожилията, ставните връзки и хрущяла. Глюкозаминът има свойството да предпазва ставите от протриване и бързо износване.

Харпагозидите са активни вещества, съдържащи се в растението Дяволски нокът. Съществуват много клинични и научни данни, които потвърждават, че харпагозидите, от една страна облекчават болката в ставите, а от друга – стимулират процеса на образуване на костна маса. Приемът на екстракт от Дяволски нокът може да забави износването на хрущяла и да го предпази от увреждане.

Renovax Rapid включва мощна комбинация от глюкозамин и екстракт от Дяволски нокът, в комбинация с МСМ – органично съединение на сярата, което подпомага производството на колаген. В допълнение, за поддържането на здравината на костите и производството на енергия, към тях са добавени манган и витамин С.

Запомнете – правилното хранене и спазването на специален хранителен режим, може да ви помогне да намалите значително телесното си тегло. А това е важно! Ще носите по-малко килограми, ще облекчите тежестта върху ставите ви, а това ще ви направи по-подвижни и ще ви върне радостта от живота.