Официално е – COVID-19 е по-смъртоносен от сезонния грип. До това заключение достигна изследване, ръководено от учени от Вашингтонския университет. То е проучило нивото на смъртност сред хората в САЩ, заразени със SARS-CoV-2 – новият коронавирус, който предизвиква COVID-19.

Статистическият модел на учените, публикуван в Health Affairs, показва, че нивото на смъртност при хората, проявили симптоми на COVID-19, е около 1.3 процента. За сравнение – при сезонния грип тази стойност е 0.1 процента.

„COVID-19 е инфекция, която е по-смъртоносна от грипа – с това проучване слагаме край на този дебат“, коментира Анирбан Басу, автор на проучването и професор по здравна икономика.

Изследователите са използвали данни от COVID-19 платформата на UW Choice Institute School of Pharmacy. Тя следи броя на инфекциите и смъртните случаи в страната за хора, проявили симптоми. От окръзите с най-много данни (116 в 33 щата) крайната получена стойност е 1.3 процента. В зависимост от конкретния окръг тя варира от 0.5 до 3.6 процента.

Въпреки че е важно да отбележим, че често хора с COVID-19 имат минимални или никакви симптоми, статистиката все пак е страховита.

Според консервативните прогнози до края на годината близо 20 процента от населението в САЩ ще се зарази с COVID-19. Това означава, че броят на смъртните случаи ще достигне стойности между 350 000 и 1,2 млн. Изследователите обаче добавят, че тези прогнози могат да се променят във всеки един етап в зависимост от реакцията на здравните власти в страната към кризата.

Това не е първото проучване, което заключва, че COVID-19 не е просто „поредният грип“. Миналата седмица статия, публикувана в JAMA Internal Medicine, показва, че новият коронавирус предизвиква 20 пъти повече смъртни случаи на седмица, отколкото сезонният грип (дори и в най-смъртоносните седмици от сезона на инфлуенцата).

Източник: IFLScience