Афантазия е странно състояние, при което хората не могат да изграждат образи в главата си (независимо дали става дума за нещо, с което те се срещат редовно в ежедневието си или не). Дълго време то можеше да бъде идентифицирано единствено посредством личните преживявания. Сега обаче учени откриха още един метод за диагностициране.

В случая ключът се крие в очите. По-конкретно, ново изследване твърди, че афантазията може да бъде засечена на базата на свиването и разширението на зениците. Когато човешкото око се изложи на ярка светлина, зениците се свиват. Когато се намираме на тъмно, те се разширяват, за да допуснат повече светлина в ретината. Известно е обаче, че зениците ни могат да променят размера си и в зависимост от различни когнитивни задачи.

Изследователи в Австралия тестват участници, разделени на две групи. В първата са включени 42 души, които твърдят, че могат да изграждат нормално образи в главата си. Във втората влизат хора, които (според тях) страдат от афантазия. Всички те са подканени да наблюдават изображения със светли и тъмни форми на сив фон.

Зениците на хората и от двете групи се разширяват и свиват по типичния начин и при двата вида изображения. Когато обаче изследователите ги подканват да си представят същите тези изображения, но с отворени очи, те откриват нещо интересно. Зениците на хората от първата група се свиват и разширяват както преди, докато тези от втората (т.е. които казват, че имат афантазия), не променят значително своя размер.

„Нашите резултати предоставят нови доказателства, според които зениците откликват на яркостта и силата на визуалното изображение в съзнанието ни – колкото по-силно и ярко е това изображение, толкова по-голяма е реакцията на зениците“, пишат авторите.

Човек свива и разширява зениците си неволно. Ето защо това изследване предоставя нов и безпристрастен метод за диагностицирането на афантазия.

„Намираме се на крачка от създаването на обективен физиологически тест… който да покаже дали някой наистина страда от [афантазия“, казва физиологът Джоел Пиърсън, водещ автор на проучването.

Освен това изследователите откриват, че хората, които могат да си представят по-ярки изображения, свиват или разширяват зениците си в доста по-голяма степен.

Изследването е публикувано в eLife

Източник: Science Alert