Стъпала, урина, въжета, кожени дрехи – хората имат най-различни сексуални желания и фетиши. И вероятно някои от нас са се питали долколко е „нормално“ да се възбуждаш от неодушевени предмети или несексуални части на тялото. В новото си видео ASAP Science отговаря:

Това, което намираме за „секси“ е комбинация от когнитивни, емоционални и физически процеси в мозъка. Но, разбира се, личният характер на сексуалното поведение прави изучаването на сексуалните фетиши нелесно начинание. За да заобиколи тази трудност, едно изследване използва онлайн групите на Yahoo, като определя честотата на различни нетипични сексуални предпочитания. Разполагайки с данни от 5000 потребители, учените откриват, че най-големият брой фетиши не са свързани толкова с части на тялото, колкото с предмети, които имат отношение към части на тялото – например, обувки или слушалки.

Популярни групи се формират около предпочитанията към телесни течности (9%), определено тегло (9%) и най-вече – стъпала и пръсти на краката (47%). Причината е, че за фетишът към стъпалата има неврологична основа. На визуалната карта, изследваща какви пропорции от мозъка обработват усещанията в определени части от тялото, виждаме, че стъпалата, пръстите на краката и гениталиите са физически подредени едни до други.

Едно изследване подчертава тази връзка между сексуалните желания и определени области в мозъка чрез случая на мъж, който страдал от епилептични припадъци, съчетания с рядко срещан сексуален фетиш към безопасни игли. След като медиците отстраняват част от мозъка му, както припадъците, така и сексуалната фиксация върху безопасни игли, престават.

Сексуалните фантазии вероятно се развиват при ранни преживявания, когато в мозъка се формират повече нервни клетки и синапси. Хората и животните научават какви са характеристиките на предпочитания сексуален партньор още в ранна възраст. Често те са вдъхновени от възрастните, които са ни отгледали.