Наскоро потребител в Twitter отправи предизвикателство към мъжете – да назоват името на това устройство. По всичко личи, че доста нямат представа какво всъщност е то.

Сред отговорите има и доста шеговити (надяваме се) предложения - „миниатюрен арбалет“, „арбалет за мишки“, „миниатюрна пого пръчка за мишки“, „отварачката на консерва с месо“ и т.н. Някои жени, изглежда, също не са запознати с него.

За да разберем какво е това, трябва да се върнем в края на 60-те години на миналия век.

Това всъщност е вътрематочна спирала или песара. Тези малки Т-образни устройства са изградени от пластмаса и мед. Поставят се от професионалисти в матката през маточната шийка (нещо, което принципно е леко неприятно). Именно тук отделят бавно мед (или в случая на вътрематочните системи - хормона левоноргестрел).

Медта променя химичната среда на матката (т.е. на цервикалния мукус) и по този начин затруднява задачата на сперматозоидите да достигнат яйцеклетката, както и на оплодените яйцеклетки да се имплантират. От друга страна, левоноргестрелът сгъстява мукуса в шийката на матката и изтънява маточната лигавица, което има същия ефект.

Тези спирали предотвратяват бременността в 99 процента от случаите, макар че не притежават защитния ефект на презервативите срещу болести, предавани по полов тип. В зависимост от марката и вида могат да издържат от 3 до 10 години, преди да се наложи да се отстранят.

Тези спирали са особено популярни в Китай, докато в САЩ и по-голямата част от Европа жените предпочитат противозачатъчното хапче. Една от причините за не особено високата им популярност (освен че при някои хора предизвикват по-тежки и по-болезнени периоди) е свързана с проблемния щит Далкон в края на 60-те години на миналия век. Това устройство било по-широко от сегашните спирали, за да не позволи на тялото да го изхвърли толкова лесно. Щитът бил пълен провал – множество жени развили остри инфекции на таза и перфорации. Шест дори умират. В резултат на това през 1974 г. шитът Далкон е забранен за продажба, а през 1989 г. компанията се принуждава да изплати 2,5 млрд. долара на хората, пострадали по един или друг начин от устройството. За известен период от време щитът Далкон на практика унищожава репутацията на вътрематочните устройства, въпреки че други модели са безопасни и изключително ефективни. Междувременно фармацевтичните компании започват да рекламират агресивно противозачатъчните хапчета и успяват да ги наложат в САЩ и Европа.

В заключение, вътрематочните устройства са безопасни и ефективни и не трябва да се използват като арбалети за гризачи.

Източник: IFLScience