Независимо дали ни се иска, или не, КОВИД-19 е факт и този факт става все по-осезаем. Светът е изправен пред втората вълна от коварния вирус, който мнозина смятаха за измислица, а голяма част от държавите вече са навлезли в нея. Никой не е достатъчно подготвен. Никой не знае универсалната рецепта за лечение. Нито за предпазване. Но едно е доказано във времето – спазването на дистанция; ограничаване на струпване на хора на едно място; избягване на закритите помещения, където има повече хора; носенето на маски; стриктна хигиена и дезинфекция.

Всички се надявахме, че лятото може да се пребори с пандемията, но това не се случи. Умората сред медицинския персонал се натрупва все повече. И докато има хора, продължаващи цинично да казват на черното бяло, ковид отделенията са препълнени с пациенти, за които глътката въздух е ежеминутна борба.

Все пак от последните седмици има и добри новини. Все повече хора започнаха да обръщат внимание на лечението с реконвалесцентна плазма.

Преди няколко дни председателят на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ (българска неправителствена гражданска инициатива с публични интереси, създадено през месец юли 2020 г.; от 13.07.20 г. Сдружението е пълноправен член на Националната пациентска организация.) д-р Павлина Михайлова направи публично обръщение , в което посочи, че този метод набира все по-голяма популярност и че има болници, които искат плазма всеки ден. Доктор Михайлова сподели още, че на националния конгрес на инфекционистите доц. Георги Попов, началник на Инфекциозна клиника във ВМА, е съобщил за  положителен резултат от това лечение върху 23-ма пациенти, като то се прилага при средно и тежко болни пациенти.

Освен че популяризира метода и го обсъжда с лекари от цялата страна, Сдружението търси и преболедували от КОВИД-19, които желаят да дарят плазма. Такава плазма се нарича реконвалесцентна и може да помогне на болни, защото е богата на антитела, които могат да "хванат" вируса и да го елиминират от организма. Затова Сдружението се обръща с призив към всички преболедували да дарят плазма.

Ако сте преболедували КОВИД-19;

ако имате положителен PCR;

ако са минали 40 дни от него,

то вие сте подходящ за донор.

Като допълнителни изисквания се посочват да сте на възраст между 18 и 65 години и с тегло над 50 кг. Важно е също да не сте боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, да нямате рисково поведение, да сте без сериозни придружаващи заболявания, да не приемате лекарства и да не ви е била преливана кръв.

Ако отговаряте на тези условия, можете да се свържете със сдружението на тел. 089 878 0380, на който ще ви обяснят всичко за самата процедура и да влезете във ФБ на сдружението https://www.facebook.com/groups/818490042020801.

В нея вече е учреден Клуб на дарителите Level 99, в който се записва всеки, дарил плазма, подготвят се подаръци и други бонуси. Следва интервю по телефона с лекар от Националния кръвен център на тел. 02 92 104 91/ 77/ 20/ 86/ 74, където ще уточните кога може да дарите плазма. Последна дума за това подходящ ли сте за дарител има дежурният лекар в Центъра.

Най-важното е, че с даряването на плазма може да се спаси животът на ТРИМА души. А даряване може да се извърши отново след една седмица и после пак.

Сдружението започна фондонабирателна кампания за закупуването на различна апаратура за лечение на КОВИД-19. Такъв апарат е The Vest™ System, Model 205 – Acute Care, който улеснява отделянето на секретите при остри и хронични респираторни заболявания и прави по-ефективно тяхното изчистване.

Всякакви въпроси, свързани с темата, могат да бъдат отнасяни към сдружение “Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”: тел. 089 878 0380, имейл covidplasma19@gmail.com. Целта е даряването на стане регулярен процес, да се създаде депо в НЦТХ, за да не се налага да се правят кампании за спешно търсене на плазма от дадена кръвна група.

Нуждата от кръвна плазма е голяма. Хора от цялата страна могат да дойдат до София, като пътните разходи се поемат от Сдружението. Работи се по отварянето на кръвни центрове и в Плевен, Варна, Стара Загора и Пловдив.

Който има желание и възможност да дари средства, може да го направи по банковата сметка на сдружението:

Сдружение “КОВИД ПЛАЗМА”

IBAN BG 04 PRCB 9230 1051 53 92 01

ПроКредит Банк (България) ЕАД

Повече по темата можете да прочетете в разговор с д-р Павлина Михайлова, председател на сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, д-р Чавдар Ботев, онкохематолог и консултант на Националната пациентска организация, и д-р Дончо Дончев от ВМА

ТУК.