В последно време изследванията показват, че дори средно тежкото протичане на Ковид-19 може да доведе до физиологични изменения като например състаряване с десетилетие и повече, активиране на сериозни проблеми с концентрацията и паметта. Наблюдава се свиване на сивото вещество в областите, които отговарят за емоциите, паметта, обонянието.

След треска, висока температура и кашлица в продължение на 3 дни и половина Елена Катцап мисли, че болестта вече е зад гърба й. Писателката и преподавателката в университета в Лос Анджелис се сблъсква с Ковид през януари 2022 г. и е благодарна, че симптомите й са средно тежки и болестта е овладяна. Няма нито проблеми с дишането, нито се налага да бъде хоспитализирана. Възстановява се в рамките на няколко дни.

Веднага щом благодари на Бог, че се е оправила, още на следващия ден започва нова вълна от странни симптоми. Първоначално усеща замайване и гадене, стомашни проблеми и си дава сметка, че не може да си спомни най-елементарни неща.

До този момент Катцап страда от проблеми с паметта и концентрацията. По време на най-обикновени разговори се появяват бели петна и забравя какво е искала да каже, чувства се объркана. Казва, че не изпитва физическа болка, но усещането е толкова странно, че не може да го опише с думи.

До този момент около 80 милиона американци са били заразени с Ковид-19. Оказва се, че всеки четвърти се оплаква от проблеми с концентрацията и паметта. Хората описват състояния като объркване, загуба на краткотрайната памет, невъзможност да се съсредоточат.

Пациентите, които са били хоспитализирани, се оплакват от подобни състояния около 3 пъти по-често.

Скенерите на мозъка обаче ясно показват, че дори средното протичане на болестта води до физиологични изменения в мозъка, като свива част от него и „изяжда“ около десетилетие от възрастта на човека, като го състарява.

Неврологът доктор Ауиш Батра от Училището по медицина на Северозападния университет Фейнберг казва: „Свидетели сме на биологични и биохимични доказателства, виждаме ясно радиографичните доказателства на този феномен и най-важното – пациентите се оплакват от едни и същи симптоми. Вирусът засяга качеството им на живот и нарушава ежедневния ритъм, отслабва тяхната функционалност.“

Батра заедно със своите колеги показва снимки на засегнати мозъци на пациенти, преболедували Ковид-19 и оплакващи се от подобни неврологични симптоми.

Учените казват, че не е ясно дали състоянието е обратимо. Вероятно би могло да бъде частично обратимо в дългосрочен план.

По материали от nationalgeographic.com