За да се справи имунната система и със силно заразния Омикрон, водещи медици препоръчват на всеки да си сложи трета ваксина с бустерна доза.

За да приключи най-после пандемията от Корона, е важно възможно най-голям брой хора да се ваксинират срещу Ковид. А за да подсилят още повече защитата си и да бъдат въоръжени срещу Омикрон, лекари и вирусолози призовават за бустерна доза. По повод на страничните й реакции от института „Роберт Кох“ казват следното: „Тези реакции обикновено се проявяват в рамките на два дни след ваксинацията и рядко продължават повече от три дни. Те се наблюдават по-рядко при възрастни, отколкото при млади хора.“  Освен това реакциите от ваксината в повечето случаи са леки или умерени и възникват по-често след втората, отколкото след първата игла. „Според наблюденията честотата и видът на евентуалните странични ефекти след подсилващата доза са сравними с тези след втората доза“, твърдят още учените от института.  

Реакции след бустерна доза с „Бионтех“

- Болка на мястото на убождането (над 80 на сто от изследваните лица)

- Умора (над 60 процента)

- Главоболие (над 50 процента)

- Мускулни болки (над 40 процента)

- Втрисане (над 30 процента)

Реакции след бустерна доза с „Модерна“

При „Модерна“ страничните ефекти са много сходни. Във всеки случай американската ваксина като цяло предизвиква малко по-бурни и по-чести краткосрочни симптоми. Експертите отдават това на по-високата дозировка на активното вещество в сравнение с препарата на „Бионтех“.

- Болка на мястото на убождането (над 90 на сто от изследваните лица)

- Умора (70 процента)

 - Главоболие и мускулни болки (повече от 60 процента)

 - Ставни болки и втрисане (повече от 40 процента)

  - Гадене или повръщане (повече от 20 процента)

Защо реакциите от ваксината са нормални

Те са знак, че имунната система работи и отговаря на ваксината, активира Т-клетките и образува антитела срещу вируса. Колкото и да са неприятни и изнервящи, в крайна сметка реакциите са точно онова, което трябва да бъде отключено чрез ваксината. Във всеки случай има хора, които не проявяват някакви осезаеми симптоми след инжекцията. Въпреки това са защитени от ваксината. „Ако не усещате нищо, това не означава, че имунната ви система напълно игнорира активното вещество и изобщо не реагира – обяснява вирусологът Карстен Вацл. – Изследванията показват, че по отношение на защитата от вируса няма никаква разлика между ваксинираните лица, които проявяват странични реакции, и онези, които реагират слабо или изобщо не реагират“.

Третата доза срещу Омикрон е неизбежна

Колко важна е бустерната доза пред лицето на настъпващия Омикрон показват данните от Великобритания. Според тях защитата от симптоматично заболяване след инфекция с някой от вариантите на вируса намалява почти до нула след 20 седмици от двойната ваксинация.  Който си сложи бустерна доза „Бионтех“ обаче, още след една седмица вече отново е защитен до около 70 процента. (Бустерната ваксина на „Модерна“ осигурява дори 80-процентна защита.) Хубавото е, че ваксинираните с подсилваща доза запазват около 70-процентното си ниво на защита пет до девет седмици след ваксинацията. Засега не е възможно да се посочи по-дълъг период на защита, тъй като бустерните ваксини бяха въведени неотдавна.

Предимствата на ваксинацията с бустерна доза

Според вирусолога Кристиан Дростен „това, което истински ще ви предпази от Омикрон, е трикратната ваксина, така нареченият корона-ъпдейт“. Като доказателство учените привеждат едно изследване на „Импириъл Колидж“, Лондон, от края на декември. То показва, че рискът от постъпване в болница след заразяване с Омикрон по принцип е по-малък, отколкото при доминиращия досега вариант Делта – дори за неимунизираните той пак е около 24 процента. За имунизираните рискът намалява с 34 процента, а за получилите бустер – дори до 63 процента.

Източници:

AARP

Global News

Health.gov.au

Statnews.com