Да излезеш от горещата душ кабина директно в студената баня може и да ви се струва като нещо нормално и относително безопасно, но не и за този мъж от Колоардо, който едва не умира, след като получава сериозна алергична реакция към ниските температури.

34-годишният мъж припада веднага след като излиза от душа, а семейството му го открива на пода на банята – това сочи изследване по темата, публикувано на 27 октомври 2020 г. в The Journal of Emergency Medicine.

Дишането му е било затруднено, а по кожата си е имал множество обриви – с други думи, преживявал е животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия.

Когато парамедиците пристигат в дома му, семейството ги информира, че мъжът и преди е имал алергични реакции към студеното време (например обриви), но никога анафилаксия. Те се появяват за първи път, малко след като се премества от Микронезия (която има тропичен климат) в Колорадо, където температурите са доста по-ниски.

Парамедиците стабилизират мъжа с епинефрин и кислород и го откарват в спешно отделение. Когато пристига в болницата, той вече има обриви по цялото си тяло и започва да се поти обилно.

Диагнозата на лекарите е студова уртикария – алергична реакция на кожата след излагане на студени температури (включително студен въздух или студена вода). Хората могат да развият подобни симптоми и след консумацията на студени храни или напитки.

Най-често срещаните симптоми са зачервяване и сърбящи обриви, но при по-сериозни случаи хората може да изпаднат в анафилаксия, при която кръвното налягане спада сериозно, дихателните пътища се стесняват и дишането се затруднява.

Тези по-остри симптоми се проявяват, когато цялото тяло се изложи на студа – например когато хората плуват в студената вода. В случая с мъжа – когато излиза от душа, цялото му тяло е било изложено на студения въздух.

Лекарите потвърждават диагнозата му посредством т.нар. „тест с ледче“, при който ледено кубче се поставя върху кожата на човек за 5 минути. Ако пациентът развие релефен червен обрив на мястото на контакта, диагнозата по всяка вероятност е именно студова уртикатия.

Все още не знаем колко често срещано е това състояние. Проучване в Европа открива, че то може да бъде открито у 0,05 процента от хората (според данни на Националните здравни институти на Великобритания). Анафилактичните реакции се срещат много по-рядко от обривите.

В повечето случаи основната причина за състоянието е неизвестна. Понякога обаче то може да бъде наследено – т.е. хората са генетично предразположени към него. При други студовата утикария се предизвиква от фактори, засягащи имунната система – например вирусна инфекция или определени видове рак.

Когато тялото е изложено на студ, имунната система отделя химикали, наречени хистамини. Те от своя страна предизвикват възпалителния отговор.

След като лекарите дават на мъжа от Колорадо антихистаминови и стероидни препарати, състоянието му се подобрява. При изписването му го съветват да избягва излагането на студена вода и му предписват инжекции с епинефрин, които помагат при анафилактичните реакции.

Източник: Live Science