Исландия свърши наистина първокласна работа, като проведе масово тестване за COVID-19 на своето население. Въпреки че е малка държава, подходът ѝ ни позволява да научим някои наистина забележителни неща за вируса и пандемията като цяло.

Здравните власти на Исландия, заедно с частната биофармацевтична компания deCode Genetics, направиха 13 613 теста в страната (т.е. около 3,5 процента от населението). За справка – САЩ са тествали около 540 хил. души или около 0,16 процента от населението.

За разлика от повечето държави, тестовете в Исландия са безплатни за хората – дори и за онези, които не проявяват каквито и да било симптоми. Те откриват 890 потвърдени COVID-19 инфекции, като най-малко 253 от тях са вследствие от човек, пътуващ в чужбина.

Можете да разгледате резултатите на сайта на здравното министерство на Исландия, посветен на вируса.

Какво можем да научим от тези данни?

Първо, важно е да имаме предвид, че резултатите са предварителни, тъй че не трябва да ги приемаме за чиста монета. Освен това всяка страна има уникална инфраструктура, култура и социална структура, тъй че не е задължително заразата да се развива по същия начин и в останалите държави.

И все пак… Най-интересното нещо в случая е, че почти половината от хората, които са дали положителна проба за COVID-19 в страната, не са имали каквито и да било симптоми.

„Първоначалните резултати от deCode Genetics показват, че малка част от населението е прихванала вируса и че половината от тези, които са дали положителна проба, нямат симптоми. Другата половина имат умерени симптоми, наподобяващи настинка“, казва Торолфур Гуднасон, водещ епидемолог на Исландия.

Тестовете позволяват на изследователите да разберат и как новият коронавирус SARS-CoV-2 мутира в рамките на страната. В една уникална ситуация дори изглежда исландец е заразен с два различни варианта на SARS-CoV-2 с различен генетичен материал.

„Открихме 40 специфични за острова мутации на вируса. Попаднахме и на човек със смесица от вируси“ – обяснява Карл Стефансон, директор на deCode Genetics пред датския вестник Information.

Въпреки че броят на мутациите е малко по-висок от други изчисления, нямаме повод за тревоги. Според Нейтън Грудбауг, епидемолог от Йейл, мутациите са естествена част от цикъла на живот на вирусите и „не трябва да се притесняваме, когато даден вирус мутира по време на ситуации като тази“. Като цяло предварителните данни показват, че SARS-CoV-2 има относително стабилен геном.

Малката населеност на Исландия позволява на страната да тества по-голямата част от жителите си. В идеалния случай обаче всяка една държава би трябвало да прави именно това. Световната здравна организация (СЗО) продължава да настоява, че всички трябва да започват да правят масови тестове за COVID-19 – дори сред хората без симптоми. Ако не разполагаме с достатъчно данни, просто няма да можем да се преборим с епидемията ефективно.

„Не можем да се борим с пожар, ако сме слепи, не можем да спрем пандемията, ако не знаем кой е заразен. Имаме едно простичко послание към всички държави: тествайте, тествайте, тествайте“, заяви д-р Гебрейесус на 16 март.

Източник: IFLScience