Американската биотехнологична компания „Модерна“ заяви в сряда, че е започнала тестове върху хора на мултищамова противогрипна иРНК ваксина. Първите участници в клиничните тестове вече са инжектирани с нея.

Компанията възнамерява да набере 180 възрастни от САЩ за фаза ½ от проучването, за да провери безопасността и силата на имунния отговор на ваксината, наречена mRNA-101.

Тя е създадена на принципа на същата иРНК технология, която „Модерна“ е използвала и за ваксината срещу COVID-19, която е над 90 процента ефективна. Ако тестовете се окажат успешни, това би могло да доведе до създаването на ново поколение противогрипни ваксини, които ни предпазват значително по-ефективно.

По-голямата част от сегашните противогрипни ваксини са базирани на неактивни вируси, култивирани в кокоши яйца. Щамовете трябва да бъдат подбрани в рамките на 6-9 месеца, преди ваксините да бъдат използвани, и тяхната ефективност е около 40-60 процента.

„Модерна“ се надява, че иРНК технологията, която предизвиква имунен отговор, като предоставя генетичните молекули, съдържащи кода за ключови части от патогена в човешките клетки, може да ускори разработката на противогрипните ваксини и да увеличи стабилността им.

Няколко иРНК молекули, кодирани за различни щамове, също могат да бъдат вкарани в тялото със същата инжекция.

Ваксината, която компанията разработва в момента, е насочена срещу четири щама на грипа (по препоръка на Световната здравна организация): A (H1N1), A(H3N2), B/Yamagata и B/Victoria.

Според СЗО всяка година регистрираме от 3 до 5 млн. случаи на грип, около 290 000 до 650 000 души умират заради респираторни проблеми, свързани с инфлуенцата.

„Модерна“ планира да тества и потенциални комбинативни ваксини срещу грип, SARS-CoV-2, респираторно-синцитиалния вирус (RSV) и човешкия метапневмовирус (hMPV).

Източник: Medical Xpress