В сравнение с останалите атлети бегачите на дълги разстояния и спортистите, занимаващи се със спортно ходене, се наакват изненадващо често.

През 2016 г. френският състезател по спортно ходене се изхожда по време на напредварата, но въпреки това геройски продължава и завършва на осмо място, въпреки че припада няколко пъти заради своя стомашно-чревен дистрес. През 2005 г. Пола Радклиф се отбива от пътя по време на Лондонския маратон, за да свърши номер 2 – за нейно съжаление камери заснемат цялата ситуация.

Джули Мос, която се включва в триатлона Айрънмен в Хавай, за да събере повече информация за своята теза, посветена на физиологическите упражнения – губи контрол над краката и червата си горе-долу по време на самия маратон, което, както можете да си представите, е било доста неприятно. Ако все пак имате проблем да визуализирате ситуацията, Мос я описва като „една пълна гигантска шоколадова бъркотия“.

И така, защо този спорт кара толкова много участници да се наакват?

Първо, т.нар. диария на бегача е нещо съвсем истинско. Проучване, публикувано в National Library of Medicine през 1992 г., интервюира 109 бегачи на дълги разстояния във връзка с изхожданията в моментите преди, след и по време на тичането. 62% заявяват, че са прекъсвали своя тренировка, за да отидат до тоалетната по голяма нужда, 43% казват, че са имали „нервна“ диария преди състезание, 51% - след състезанието, а около 12% признават, че не са успели да се сдържат и са се нааквали по време на тичането.

Често тези епизоди са придружени от коремни болки и ректално кървене. Изследването заявява, че „нито една форма на диарията на „бегачите“ не е била свързана с възраст, предишна чревна инфекция или хранително отравяне, алергия срещу храни или баластни вещества.“. Отделно проучване открива, че до 90% от участниците в състезания за издръжливост проявяват някакъв стомашно-чревен симптом.

Що се отнася до причината, виновна е комбинация от фактори.

„По време на физически упражнения активността на симпатиковата част на вегетативната нервна система се увеличава, което от своя страна… преразпределя кръвоносния поток от спланхничните [коремните] органи органи към работещите мускули“, посочва едно изследване. „Изключително намаленото кръвоснабдяване до коремните стомашно-чревни органи може често да предизвика стомашно-чревна исхемия“ – състояние, което, освен всичко останало, предизвиква води до диария и коремни болки.

Хората, занимаващи се с напрегната физическа активност, изпитват сериозни затруднения да държат доброволно този мускул затворен, докато останалите им мускули в краката и таза са ангажирани с други дейности, обяснява хирурга Майкъл Добсън от „Новант Хелт“ в Шарлот, Северна Каролина.

За този феномен вероятно допринасят и стреса преди самото състезание, както и фактът, че по време на тичането храната в стомаха ви се подмята непрестанно.

Или в случая с Пола Радклиф виновникът може и да е просто една развалена сьомга.

Източник: IFLScience