Лицензирано лекарство, което принципно се използва за лечението на анормални нива на мастни субстанции в кръвта, може да намали инфекцията, предизвикана от вируса SARS-CoV-2, с до 70%. Това показва ново лабораторно проучване, проведено от международен екип от изследователи.

Учените, ръководени от Бирмингамския университет и Университетът „Кийл“ във Великобритания и научния институт „Сан Рафаел“ в Италия, демонстрират, че фенофибрат и неговата активна форма (фенофибринова киселина) могат значително да намалят инфекцията от SARS-CoV-2 в човешки клетки. По-важното в случая е, че инфекцията е редуцирана посредством концентрации на лекарството, които са безопасни и постижими с помощта на стандартната клинична доза фенофибрат. Фенофибрат, който е одобрен за употреба от повечето страни по света, включително Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и Националния институт на Великобритания за здраве и грижи (NICE), е перорално лекарство, което в момента се използва за лечение на състояния като високи нива на холестерола и липидите (мастни вещества) в кръвта.

Сега екипът призовава за провеждането на клинични изпитвания, които да тестват лекарството при хоспитализирани пациенти с COVID-19. Според тях те трябва да се проведат редом с други две две клинични изпитвания, които текат в момента при подобни пациенти под ръководството на болницата на Университета на Пенсилвания в САЩ и Еврейския университет в Йерусалим в Израел.

Изследването е публикувано във Frontiers in Pharmacology.

Източник: Medical Xpress