Ново проучване откри, че консумацията на кофеин по време на бременност може да промени важни неврални пътища в мозъка, което от своя страна да доведе до поведенчески проблеми на по-късен етап в живота. Изследователите от института по невронауки „Дел Монте“ анализират хиляди невровизуализации на мозъка на 9- и 10-годишни и откриват промени в мозъчната структура на децата, които са били изложени на кофеин в утробата.

„Става дума за малки ефекти, които не водят до страховити психиатрични състояния – поведенческите проблеми са дребни, но забележими. Ето защо е важно да вземем предвид дълготрайните ефекти, които приемът на кофеин оказва по време на бременността – казва Джон Фоксе, директор на „Дел Монте“. – Предполагам изводът от това проучване е, че не е препоръчително да се консумира какъвто и да било кофеин по време на бременността.“

Повишени поведенчески проблеми, трудности със задържането на вниманието и хиперактивност – всичко това са симптоми, които изследователите са наблюдавали при тези деца. Те откриват „неврални пътища, които изглеждат различно, когато консумирате кофеин по време на бременността“, коментира първият автор на проучването Закари Кристенсен.

„Предишни проучвания показват, че децата се справят различно на IQ тестове или имат различна психопатология, но тези неща може да са следствие и от демографските особености. Трудно е да се определи, докато не разполагаме със своеобразен биомаркер. Това ни дава основите за бъдещо проучване, благодарение на което ще разберем какви точно промени настъпват в мозъка“, казва още Кристенсен.

По-стари изследвания показват, че кофеинът може да има отрицателен ефект върху бременността. Освен това е известно, че зародишът не разполага с ензимите, необходими за разграждането на кофеина, преминал през плацентата.

Изследването е публикувано в Neuropharmacology.