Kитайските правителствени изследователи твърдят, че разработеното в Япония противогрипно лекарство е ефективно при третирането на пациенти, боледуващи от COVID-19, пише японското издание NHK.

Директорът на Китайския национален център за биотехнологии Джан Синмин заявя на пресконференция в Пекин днес, че ще насърчи употребата на медикамента.

Той обяви, че лекарството е било тествано в клинични експерименти от две медицински организации по света, които са установили, че то помага срещу свързани с коронавируса симптоми, включително пневмония, и няма странични ефекти.

Синмин заяви, че са проведени тестове и в градове като Ухан и Шънджън, съответно на 240 и 80 пациента заразени с COVID-19. По думите му пациентите от Шънджън са дали негативна проба за короновируса средно 4 дни след употребата на медикамента, докато заразените, третирани с други лекарства, са оздравявали средно след 11 дни.

При рентгеновите снимки на 91% от пациентите, лекувани с медикамента, се наблюдава подобрено белодробно състояние. При третираните с други лекарства този процент е 62.

Синмин заяви, че ефектът на лекарството е очевиден и че то е изключително безопасно, повтаряйки препоръката си то да влезе в широка употреба в борбата с коронавируса.

Същевременно с това  става ясно, че китайска фирма, която е получила лиценз за медикамента от японските му създатели, има одобрението на правителството в Пекин за започване на масово производство на лекарството.

Източник: Мениджър Нюз