Чували ли сте за академик Николай Амосов? Това име е меко казано свято за медицината. Този украински кардиохирург е истински пионер в областта на сърдечната хирургия. Той посвещава целия си живот на здравето – както за неговата грижа, така и за неговото опазване – и е убеден, че човекът е съвършено същество. Че неговото здраве може да се върне от почти всяка една точка на упадъка.

Можем да научим много от неговите безценни съвети за дълголетие, които ще ви представим в следващите редове.

Не разчитайте само на медицината

Да, тя се справя доста добре с редица болести, казва Амосов, но не може да направи човека по-здрав. Дори не може да го научи как да е здрав. Той ни предупреждава също така да внимаваме да не попаднем в плен на лекарите, тъй като светът е пълен с непрофесионалисти. Понякога „те преувеличават човешката слабост и величието на своята наука, създават у хората мними болести и „издават облигации“ без покритие, които просто не могат да платят.“ Някои лоши лекари разчитат само на сухата теория и отказват да правят каквото и да било с ръцете си. Помнете – лекарите също са хора. Те също могат да са подли, мързеливи и да сгрешат.

Полагайте усилия

Амосов казва, че много от заболяванията „възникват от липсата на воля“ да се погрижим за собственото си здраве. Той е категоричен, че е необходимо усилията ни в това отношение да са постоянни и интензивни. И колкото повече остаряваме, толкова по-големи усилия ще трябва да полагаме.

Леност, апетит и страх – това са най-големите врагове на дълголетието

Дори най-силните хора трудно се справят с тях, казва Амосов. Но едно е сигурно, след 40-годишна възраст на всички ни е необходима физкултура (1000 движения за около половин час) и ограничения в храненето (консумирайте разнообразни храни и минимално количество мазнини!). А колко трябва да тежим? Извадете 100 от ръста си и готово.

А ако не можете да се ограничавате в храненето през цялото време, хапвайте на воля, но впоследствие няколко пъти в годината трябва да погладувате драстично. Вие избирате кое предпочитате.

Амосов е известен и със своята прословута паста, която се приготвя на базата на мед, ядки, лимони и комбинации от сушени плодове като смокини, кайсии, стафиди, фурми, сини сливи, които съдържат голямо количество витамини, минерали, ензими, органични киселини, липиди и антиоксиданти. Тя подхранва сърдечния мускул, укрепва кръвоносните съдове, повишава имунитета.

Нужни продукти:

сушени кайсии – 250 г
тъмни стафиди – 250 г
сушени сини сливи – 250 г
сушени смокини – 250 г
орехови ядки – 1 чаша
лимони – 1 бр.
натурален мед - 250 г билков

Приготвяне:

Изплакнете сушените плодове и прекарайте през месомелачка или блендер. Нарежете ядките, измийте лимона и го нарежете на парчета, като премахнете семките и смелете в блендера.

Смесете всички съставки, като добавите и меда, разбъркайте. Тази смес можете да я съхранявате в хладилника няколко месеца.

Пастата може да се консумира на празен стомах или след хранене (за да не предизвика дразнене на стомаха и червата), по 1 с.л. 3 пъти на ден. Деца, в зависимост от възрастта им – 1 ч.л. Най-добре е да се прави два пъти годишно – през пролетта и есента.

Научете се да си почивате

Свободното време и умението да си почиваме са не по-малко важни за човешкото здраве. Научете се да водите щастлив живот, елиминирайте стреса от своето ежедневие. Разбира се, щастливият живот сам по себе си не е гаранция за добро здраве, ако не го съчетавате с физическо натоварване, ако не закалявате тялото си и не се ограничавате в храненето. Но ако не сме щастливи, какво би ни стимулирало да спортуваме и да гладуваме?

И за финал, откриете ли добър лекар, не го притеснявайте излишно, ценете го, засвидетелствайте своята благодарност искрено и скромно, но не с подаръци. Истинският лекар цени най-много добрата дума.