Нормално е да изгубим определено количество коса – всеки ден между 50 и 100 косъма падат от главата ни. Не всяка загуба обаче е еднаква. Остаряването води до изтъняване на косъма и много хора - около 50 процента от мъжете над 50-годишна възраст и около 40 процента от жените над 40 – оплешивяват. Състояние като алопецията обаче може да засегне всеки, независимо от неговия пол или възраст.

Цялата коса ли пада при алопеция?

Алопецията (alopecia areata) се отличава с кръгово опадане на косата (обикновено в една определена област на главата).

В някои случаи заболяването е доста по-екстремно. При alopecia totalis хората губят цялата си коса.

Най-напредналата форма на алопецията е aloplecia univeralis, при която хората губят окосмението по цялото си тяло.

Според Националните здравни институти на САЩ alopecia areata засяга един на 4000. Процентът на онези, които развиват alopecia universalis или totalis е между 7 и 25.

Какво предизвиква алопецията?

Все още не знаем със сигурност какво точно предизвиква това заболяване. Смята се обаче, че то е автоимунно. При автоимунните заболявания тялото се самоатакува. В конкретния случаи фоликулите губят своята имунна привилегия и биват атакувани по погрешка. Това води до косопад (но без белези по кожата).

Всеки може да развие алопеция. Въпреки че се среща и при малките деца, тя се появява най-често през тийнейджърските години и при хора на около 30-годишна възраст. Ако ваш роднина страда от алопеция, шансът да я развиете и вие е по-висок. При много пациенти обаче не е открита семейна история на заболяването.

Определени автоимунни заболявания, включително витилиго, псориазис и болестта на Хашимото вероятно също имат някаква роля. Хората с тези състояния, както и онези с алергии (например сенна хрема) имат по-висок риск от развиването на алопеция.

Множество гени са свързани със заболяването, включително някои, които играят роля в правилното функциониране на имунната система. Смята се, че гените, в комбинация с определени фактори от средата, могат да предизвикат алопеция. Хората могат да наследят генетичната предразположеност да са по-податливи на заболяването (не, не можете да наследите състоянието). То обаче се появява чак след като е провокирано от нещо – например стрес или друга болест, травма и инфекция. Конкретните механизми, отговорни за това, все още са неизвестни.

Социо-икономическите фактори вероятно също играят роля. Така например чернокожите жени и латиноамериканките са по-податливи на заболяването в сравнение с белите.

Симптоми и лечение. Лек няма

Загубата на коса при alopecia areata е кръгова (в малки области) и обикновено се наблюдава по скалпа (но не само). Кожата изглежда нормална, като по нея няма обриви. Някои хора обаче казват, че усещат сърбеж, щипане и дори горене в моментите преди косата да падне.

В някои случаи косата израства наново след няколко месеца и без лечение. Понякога се появяват още области без коса, въпреки че при другите тя вече се е възстановила. Алопецията може да засегне и ноктите и да доведе до образуването на грапавини или вдлъбнатини.

Съществуват различни лечения за алопецията, макар че те са най-ефективни при умерените случаи. Лек няма. Според учените алопецията често се завръща след определен период от време. Според Националните здравни институти на САЩ около 10 процента от пациентите се възстановяват напълно.

Важно е да отбележим също така, че хората с алопеция страдат по-често и от тревожност и депресия в сравнение с останалите.

Източник: IFLScience