В сряда семейството на холивудската звезда Брус Уилис обяви, че 67-годишният актьорът е диагностициран с афазия. Вследствие на това той ще прекрати своята кариера.

Афазията е медицинско състояние, което се характеризира със загуба или увреждане на способността да се възпроизвежда език и/или да се разбира чужда реч.

Според Mayo Clinic афазията може да започне с трудности в общуването. Човек с това заболяване често не успява да открие правилните думи, подменя едни думи с други или използва кратки изречения, които са невъзможни за разбиране. Тези проблеми са свързани с мозъчно увреждане в лявата част на мозъка, която е отговорна за езика, обясняват от "Джонс Хопкинс".

Макар и проявленията на афазията да варират, тя обикновено е симптом на по-голям медицински проблем. Може да е вследствие от инсулт, от травма на главата или тумор. Не е изключено и да се дължи на дегенеративно мозъчно състояние.

Въпреки че в момента се тестват различни терапии, възможностите за лечение на афазията са ограничени. Пациентите могат да се подложат на езикова или речева рехабилитация, които имат за цел да възстановят техните езикови способности или да им помогнат да открият други методи за общуване.

„Възстановяването на езиковите умения обикновено е относително бавен процес – казват от Mayo Clinic. – Въпреки че повечето хора постигат значителен прогрес, малцина възстановяват комуникационните си умения – такива, каквито са били преди заболяването.“

В своя пост в Instagram семейството на Уилис пише, че състоянието „засяга неговите когнитивни способности“, но експертите по-скоро го описват като езиково, отколкото като когнитивно заболяване.

Източник: CBS News

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rumer Willis (@rumerwillis)