Познато ли ви е чувството, когато се събудите сутрин и стъпите на кантара, да установите с ужас, че сте качили 2-3 кила, макар предишния ден да не сте яли много? И изобщо възможно ли е човек да се натъпче до такава степен, че за една нощ да има толкова голяма разлика в килограмите му?

Всъщност не. Тези резки колебания в теглото обикновено се дължат на водни отлагания. Отоци може да се появят най-вече при бременни и при хора, които са обездвижени, както и като страничен ефект от приема на определени медикаменти.  Често това водно натрупване е най-забележимо по краката, пръстите и ставите, които се подуват. Това не само е неприятно, но може да доведе и до разтягане на съединителната тъкан и постоянно наддаване на тегло.

За щастие обаче за водните отлагания често има по-просто обяснение. По-долу ще изброим някои от възможните причини и естествените начини за отстраняването им.

Прекалено много натрий

Храните, които съдържат много сол, насърчават водните отлагания. Това важи най-вече за случаите, когато не се пие достатъчно вода, за да се отмие солта от организма. Когато тялото поеме прекалено много сол, то складира вода, за да поддържа системите в равновесие. По този начин клетките може да се раздуят и уголемят до 20 пъти. За щастието решението на проблема е просто: яжте по-малко солени и преработени храни, като фаст фуд, готови супи и замразена пица. Вместо това приемайте пресни зеленчуци и сосове с малко сол.

Оскъден прием на вода

Много хора продължават да пият прекалено малко вода. Тогава тялото, разбира се, се опитва да се запаси с колкото може по-голямо количество. И това води до отлагания. Срещу този проблем помага едно: пийте редовно и достатъчно вода. По принцип 1,5 до 2 литра на ден е идеалното количество. Но е добре да консумирате и зеленчуци с високо водно съдържание, например чушки и краставици. Предимството е, че по този начин допълнително приемате и витамини.

Магнезиев дефицит

Недостигът на магнезий също може да доведе до водни отлагания. Организмът се нуждае от този минерал за почти всички свои функции. Ако той липсва, тялото не може да функционира правилно и натрупва вода. За радост и тук решението е просто и… вкусно. Когато ядете авокадо, спанак или дори кисело мляко, снабдявате организма с много магнезий и той отново започва да функционира нормално. Пълнозърнестите продукти и зелените зеленчуци също са богати на магнезий. Така увисналата кожа и внезапното наддаване на тегло вече няма да представляват проблем. Тези съвети ще помогнат да се свият набъбналите клетки и да се намалят водните отлагания. Но подобни отлагания обикновено свидетелстват за нездравословен начин на живот. Спортът помага допълнително да се стегне съединителната тъкан и да се заглади кожата. Разбира се, ако проблемът продължава, трябва да се консултирате с лекар.