Болките в ушите могат да бъдат особено неприятни и упорити. Появи ли се, се отразява и на работата ни, и на времето ни за почивка, засяга целия ни живот. Най-честата причина е свързана с различни видове инфекции. Също така болката може да се дължи на натрупана ушна кал, зъбни проблеми, инфекция на синусите или гърлото, задържана вода и др.

Подбрали сме някои средства за облекчаване на болката, които могат да се приложат в домашни условия. Но все пак не забравяйте, че продължителната и силна болка в ушите изисква консултация с лекар.

Децата често страдат от различни ушни оплаквания. Макар че невинаги е възможно да се предотврати болката в ушите при децата, все пак могат да се вземат мерки, за да не се стига до по-сериозна инфекция.

Освен методите, на които се спряхме в предишната статия (четете ТУК) като редуване на топли и студени компреси, зехтин, джинджифил, чесън, хомеопатични капки за уши, обърнете внимание на следното:

• В никакъв случай не водете детето на ваксина, ако се оплаква от болки в ушите.

• Накарайте го да мие ръцете си често, за да се предотврати предаването на микроби.

• Непълнолетните да не се излагат на тютюнев дим или друг източник на дим.

• Бебетата да не спят с шише в устата.

• Избягвайте контакт с болни хора или деца.

Въпреки че тези мерки могат да ви помогнат да избегнете ушна инфекция и да бъдат ефикасен метод да предотвратите по-опасно състояние, да не забравяме, че те не могат да заменят посещението при лекар. Консултирайте се със специалист, преди да приложите някое от тези средства, тъй като ушният канал е много чувствителен и въвеждането на каквото и да е вещество в него може да доведе до проява на алергии или дори да влоши дадено състояние.

Bright Side