Ново проучване потвърждава, че рисковете от излагането на "вечни химикали" започват още преди раждането, което може да създаде предпоставки за бъдещи здравословни проблеми на децата, пише Medical Xpress.

Излагането на пер- и полифлуороалкилни вещества (PFAS) по време на бременността е свързано с малко по-високи индекси на телесна маса и повишен риск от затлъстяване при децата, сочи ново проучване, публикувано в Environmental Health Perspectives и ръководено от изследователи от университета Браун.

Въпреки че тази връзка е била предполагана в предишни изследвания, данните не са били убедителни. Новото проучване включва много по-широк набор от данни с изследователски обекти в цялата страна, казва водещият автор Юн "Джейми" Лиу, постдокторант по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета Браун.

Резултатите са въз основа на осем изследвани групи в различни райони на САЩ, с различни демографски характеристики, каза Лиу. Това прави резултатите от изследването по-подходящи за обобщение по отношение на цялото население,  посочи той.

Изследването е анализирало данни, събирани в продължение на две десетилетия, за 1391 деца на възраст от две до пет години и за техните майки от щатите Калифорния, Илинойс, Масачузетс, Колорадо, Ню Хемпшър, Джорджия и Ню Йорк.

Пер- и полифлуороалкилни вещества се използват в някои видове водоустойчив текстил, в продукти за лична хигиена, в противопожарна пяна, в опаковки на храни, в медицински продукти и множество домакински продукти. Смята се, че са изключително дълготрайни и се смята, че ще са устойчиви в околната среда в продължение на хиляди години, поради което са известни и като "вечни химикали".

Изследването е публикувано в Environmental Health Perspectives.