Понякога не си даваме сметка за това, но храненето има пряко отражение върху начина, по който изглеждаме. Нездравословното хранене може не само да доведе до различни заболявания, но също е изключително вредно за здравето на кожата ни и предизвиква преждевременното й състаряване. Сред най-вредните за кожата от храните са пърженото, захарта, солта, кофениът.

Съществуват и храни, които се грижат за еластичността, блясъка и здравето на вашата кожа, за да я поддържат свежа и млада.

Водата. Пийте вода през целия ден, за да се поддържате хидратирани. Тя играе най-важната роля в борбата с процеса на стареене. Пийте я, за да поддържате функциониращите органи и стави във форма, да поддържате метаболитните процеси и да хидратирате кожата си.

Нарът съдържа витамини и антиоксиданти и помага при борба с уврежданията от слънцето.

Шоколадът съдържа флавоноиди – антиоксиданти, които помагат за хидратацията на кожата и я поддържат в добър тонус.

Екстра върджин зехтинът съдържа омега 3 и мастни киселини, които са полезни за кожата.

Боровинките са богати на антиоксиданти и спомагат за поддържане на еластичност на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Антиоксидантите, какъвто е расвератролът, ни предпазват от преждевременно стареене, така че добавяйте по половин чаша боровинки или други дребни плодчета без костилки към киселото мляко или зърнената си закуска.

Зеленият чай спомага за предотвратяване на увреждания на кожата от ултравиолетовите лъчи. Оранжево-червените зеленчуци съдържат много Бета каротин, ликопен и други растителни пигменти, които придават красив и здравословен тен на кожата.

Рибата се грижи за младостта на лицето ни заради съдържанието на омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалителните състояния и чистят и най-малките кръвоносни съдове от лошия холестерол. Това допринася за по-доброто кръвоснабдяване на кожата и съответно – за по-жизнения й вид.

Зелените листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле са противовъзпалителни, борят се срещу стареенето и съдържат витамини К, А, С и Е.

Пуешкото месо е богато на цинк и селен, които заздравяват имунната система и се борят срещу възпалителните процеси в организма.

Червените плодове (домати, диня червен грейпфрут) съдържат ликопен, необходим за здравето и младостта на кожата.