Ето какво се случва с тялото ви в денонощието. Опитайте се да запазите този график и да го имате предвид в ежедневието си, защото е наистина полезно за здравето ви.

Събуждането преди 6:00 ч. сутринта произвежда серотонин - хормона на щастието.

Звучи странно, защото повечето хора обичат да си поспиват, но спомнете си само колко пъти сте се чувствали зле, когато сте спали повече от нужното.

В 6:00 ч. сутринта се повишават нивата на кортизола - хормона, който подготвя тялото ни за активна будност!

Това е моментът, в който логическото мислене се включва на максимум. Сега е моментът да запишете плановете си за деня.

Консумацията на 500 мл вода сутрин на гладно и физическите упражнения отмиват хормоните на стреса.

7:00 ч. сутринта - мелатонинът спира да се произвежда, като отстъпва място на половите хормони. Няма смисъл да спите повече, стойността на по-нататъшния сън = 0, което означава, че това е загуба на живот.

8:00 ч. - половите хормони са на арената. Наричани още стероиди - хормоните, които формират мускулния ни скелет. Това е чудесно време за упражнения, гимнастика, фитнес и полов живот!

10:00 - 14:00 ч. - пик на DHEA – неврохормонът (дехидроепиандростеронът), отговорен за паметта, вниманието и запомнянето. Най-доброто време за интелектуална дейност.

14:00 - 16:00 - ако се чувствате сънливи по това време, не си отказвайте удоволствието да поспите 20 минути! Това е пикът на хормона на растежа, хормона на красотата и вечната младост. По-добре е да се разгрявате след този сън, тъй като хормонът на растежа е отговорен за количеството мускулна тъкан.

От 17:00 ч. кортизолът започва да намалява. Вземането на важни решения трябва да се отмени. Спортът е противопоказан, тъй като храненето на мускулите ще бъде много трудно.

21:00 ч. - започва да се произвежда мелатонин. Телесната температура се понижава и ни се иска топлина и грижа от близките. Време е за семейна прегръдка!

22:00 - хипофизната жлеза освобождава опиоидни хормони, които имат наркотично действие (За справка* - опиоидите са вещества, които се свързват към опиоидните рецептори на тялото, разположени предимно в централната нервна система и стомашно-чревния тракт. Опиоидите, притежаващи структурно сходство с морфина, се наричат още опиати.) Ако заспите по това време, сънят ще бъде съпроводен от най-приятни усещания. Стресът от деня е зад гърба ви и тялото ви е готово за рестартиране. Стойността на съня между 22:00 и 4:00 ч. е максимална. Липсата на сън през това време е фатална.

2:00 ч. – растежният хормон в действие - хормонът на красотата и вечната младост. Благодарение на него децата „летят насън", а възрастните остават млади, красиви, със силни кости и качествени мускули.