Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността от Ковид-19 по света с това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ срещу туберкулозата, съобщи medRxiv.

Според тях, страните, в които не е имало задължителна ваксинация поколения наред  с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и САЩ, са пострадали най-много от Ковид-19. Освен това учените са на мнение, че ваксинацията против туберколоза действа като бариера и срещу разрастването на зараза с новия коронавирус, предава БТА.

"Комбинацията от понижена смъртност и заболеваемост може да направи тази ваксина един от главните инструменти в борбата срещу кронавируса" - пишат учените, ръководени от Арън Милър от технологичния университет на Ню Йорк.

Ваксината БЦЖ (BCG)- бацил на Калмет и Герен, е разработена през 1921 г. Тя остава главно средство за борба с туберкулозата и досега, макар и мнозина специалисти да се съмняват в ефикасността й, особено при използването й за възрастни. В България тя е включена в задължителния имунизационен календар и се поставя на всяко новородено от години. Дори и поколенията от 40-те на миналия век са ваксинирани против туберколоза.

Миналата седмица австралийски учени също обявиха, че започват изследване дали ваксината БЦЖ може да повиши имунитета и така да помага срещу новия коронавирус.

Американските учени, огласили първи резултати от подобно изследване, са обработили статистически данни за използването на ваксината БЦЖ във всички държави по света и са ги съпоставили с информация как се развива в тях пандемията от Ковид-19. Те са анализирали също как влияе нивото на здравеопазването в тези държави върху разпространението и смъртността от новия короанвирус.

Това сравнение разкрило любопитна тенденция. Макар и като цяло разпространението и смъртността от новия коронавирус да зависели от икономически показатели, в неголяма група държави, сред които САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни това не било така. Във всички тях не е правена масова ваксинация с БЦЖ. В резултат, пишат учените, заразяването с новия коронавирус в тях е четири пъти по-високо, отколкото за цялата планета като цяло. Съответно, това са и страните с най-много смъртни случаи, твърдят още те.

В държави като Бразилия и Япония, където ваксината се поставя постоянно от началото на миналия век, смъртността от Ковид-19 е необичайно ниска спрямо състоянието на икономиката, посочват още учените.

В Китай ваксината БЦЖ е поставяна масово от началото на 50-те години на миналия век, но програмата се прекратява по време на културната революция (1966 - 1976), когато са разпуснати съответните медицински структури.