Плоска, сплескана, крива – понякога през първите месеци главичката на бебето има странна форма. И, ако малкият чаровниик има очите на мама, усмивката на татко, на кого се е метнало с тази крива глава?

Защо е крива и кога ще се оправи? Това са въпросите, които най-често вълнуват родителите.

Статистиката сочи, че 75% от бебета, които са с плоска глава, са момчета. Вероятно това се дължи на факта, че през първите месеци от живота си те не са така активни и подвижни като момиченцата.

Проблемът с плоската глава е по-скоро естетически, не медицински. Обикновено се получава след раждането. Изкривяването е резултат от принудителната поза - бебето лежи предимно на една страна, а главичката му е все още твърде мека. И като лежи по гръб, черепът отзад остава плосък. 

Състоянието е известно още като позиционна плагиоцефария или „синдром на сплесканата глава“.

Черепните кости на бебето са меки и не са плътно свързани – това дава възможност на главичката и на мозъка да нарастват бързо. В резултат на това, че бебето все още не може да се върти и обръща само, продължителният натиск от една страна на главата, когато спи по гръб или, ако го оставяме на една страна, деформира и сплесква черепа.

Случва се при 40 на сто от новородените.

Проблемът се преодолява от самосебе си до 3-ия месец обикновено, ако внимавате и оставяте бебето да спи ту на една, ту на друга страна след кърмене и съзнателно го въртите.

По време на масажа и гимнастиката бебето се оставя за кратко по корем. А, когато бодърства или се оставя да спи, се обръща на страни - веднъж на ляво, друг път на дясно. Така главичката му постепенно ще добие кръгла форма.

Мона Василева / Новите родители