Ново проучване показва, че експерименталното антивирусно лекарство молнупиравир (МК-4482/EIDD-2801), което може да се приема през устата, спира напълно предаването на коронавируса в рамките на 24 часа.

Екипът от изследователи от Инсттитута за биомедицински науки към щатския университет в Джодрджия твърдят също така, че медикаментът пречи на вируса да се размножава, като по този начин спира разпространенито му.

За целта на проучването, публикувано в Nature Microbiology, учените, ръководени от д-р Ричард Племпър, тестват способността на молнупиравир да спира новия коронавирус при порове.

„Това е първата демонстрация на лекарство, приемащо се през устата, което светкавично спира предаването на SARS-CoV-2“, допълва Племпър.

Според д-р Робърт Кокс, съавтор на проучването, „ние вярваме, че поровете са подходящ модел на предаване поради способността им да разпространяват вируса - повечето от тях не развиват сериозни симптоми, което напомня доста на начина, по който SARS-CoV-2 се разпространява при подрастващите.“

За целта на изследването си специалистите заразяват порове със SARS-CoV-2 и започват да ги лекуват с молнупиравир в момента, в който животните започват да разпространяват вируса през носа си. След като ги поставят в близък контакт с други здрави животни, нито едно от контактните животинки не се разболява.

Ако се окаже, че тези резултати важат и при хората, това лекарство би могло да направи пациенти с COVID-19 неинфекциозни само за 24 часа от началото на лечението.

Можете да прочетете изследването ТУК.

Източник: Мениджър Нюз