Германската компания BioNTech и американският фармацевтичен гигант Pfizer обявиха, че първите предварителни резултати от тестовете на ваксина срещу COVID-19 върху хора са обещаващи.

BNT162b1 успява да произведе същия брой антитела (или по-голям) спрямо тези в който и да е конвалесцентен серум – кръв от хора, които са се възстановили от вируса. 

В проучването са участвали 45 души, които са получили ниска, средна или висока доза от ваксината, както и такива, третирани с плацебо. Доброволците, които получили ниска или средна доза, имат имунен отговор в диапазона, който се очаква да бъдат защитени, в сравнение с оцелелите след COVID-19.

Резултатите са изпратени за публикуване в научно списание, но все още не са подложени на проверка.

Кандидатът за ваксина от Pfizer and Biotech използва част от генетичния код на патогена, за да накара тялото да разпознае коронавируса и да го атакува, ако човек се зарази. Имунизацията генерира не само антитела срещу вируса, но конкретно неутрализиращи антитела, което означава, че те спират вируса да инфектира човешките клетки.

Очаква се редица фармацевтични компании да започнат изпитвания върху хора по-късно това лято, включително Johnson & Johnson, Merck и Sanofi.

Източник: Science Alert