Ефективността на ваксината на Pfizer за предотвратяване на инфекция от коронавирус спада драстично до 47% от първоначалните 88% шест месеца след поставянето на втора игла. Това става ясно от данни, които здравните власти в САЩ са имали предвид при вземането на решение за прилагане на бустерни дози.

Според информацията, публикувана в медицинския журнал „Лансет“, препаратът е ефикасен в предотвратяване на хоспитализацията и евентуална смърт с до 90% в продължение на поне шест месеца, включително когато става дума за по-заразния вариант „Делта“, пише „Ройтерс“.

Изследователи от Pfizer и неправителствената организация Kaiser Permanente са разгледали електронни здравни досиета на близо 3.4 млн. души, които са членове на Kaiser Permanente в Южна Калифорния между декември 2020 година и август 2021 година.

Потенциално ограничение на проучването е липсата на информация за придържане към разпоредбите на властите, като например носенето на маска.

Ефективността на ваксината срещу варианта „Делта“ е 93% след първия месец, като намалява до 53% след четири месеца. При другите варианти ефективността е спаднала до 67% от отчетени по-рано 97%.

Данните предполагат, че тези спадове се дължат на намаляваща ефикасност, а не на появата на по-заразни варианти на вируса.

Източник: Мениджър Нюз