През 2016-а лекарите стават свидетели на изключително рядък феномен, когато Джесика Алън от Калифорния ражда „близнаци“, които се оказва, че са заченати по различно време. Още по-странен обрат на историята е, че в случая са замесени четирима родители: Алън е била сурогатна майка за друга двойка, когато забременява от собствения си партньор.

Алън вече е имала две деца в момента, в който урежда сурогатно майчинство срещу 30 хиляди долара с двойка от Китай, която иска да има деца. Сумата е необходима на Алън и съпруга ѝ Уордъл Джаспър, да съберат пари за жилище, но парите не са единствената причина. Алън вярва, че всяка жена трябва да получи шанса да изпита неповторимата любов и свързаност, която създава майчинството, както споделя пред ABC News.

Бременността минава гладко, докато по време на рутинен ултразвуков преглед не се оказва, че жената носи в утробата си още един плод. Лекарите смятат, че става дума за разделяне на ембриона - рядко, но все пак напълно възможно явление, и очакват еднояйчни близнаци. Никой не предполага, че може да е настъпил много по-редкия феномен, известен като „суперфетация“.

Това явление е възможно единствено ако жената продължава да има овулация след забременяването и може да зачене второ дете, което се развива в утробата едновременно с първото. Макар и да е изключително рядко при хората (в медицинската литература са известни около 10 случая) явлението е по-често срещано в животинското царство, сред бозайници и двуутробни.

Алън ражда предполагаемите близнаци с цезарово сечение, след което се установява, че децата не са еднояйчни близнаци е едното е по-малко от другото. Седмици по-късно ДНК тестовете потвърждават, че едното от бебетата носи гените на китайската двойка, а другото – Алън и Джаспър.

След дълга юридическа борба с агенцията, организирала сурогатното майчинство, Алън и Джаспър получават обратно детето си – Малачи, вече на тримесечна възраст. Днес той живее заедно с родителите си, които се грижат за него с обич.

Източник: IFLScience