Основните симптоми на коронавируса са повишена температура, суха кашлица, болки и дразнене в гърлото, запушване на носа и хрема, главоболие, задух, болки в гърба и кръста, загуба на вкус и обоняние, диария. Това обясниха експертите, част от Медицинския експертен съвет /МЕС/ към Министерския съвет за борба с коронавируса.

„По отношение на температурата няма бурно, остро повишение за часове, както при грипа. Тя се повишава бавно и при пациентите има дълъг фибрилен период. Сухата кашлица продължава 10-14 дни. Болките в гърлото, както и запушването на носа и хремата бързо се преодоляват. При голям процент от заболелите има главоболие. То се дължи на интоксикацията от вируса и на хипертонични прояви“, обясни началникът на Катедра „Инфекциозни болести” във ВМА доц. д-р Георги Попов.

„Близо половината пациенти съобщават за задух, който описват като непоносима тежест в гърдите. 5% от заразените изпитват болки в гърба и кръста, 3% имат загуба на обоняние и вкус и още толкова – диария. Един болен имаше обривен синдром”, добави доц. д-р Попов. Той подчерта, че засега у нас няма наблюдения преболедувалите и възстановили се да развиват някакви усложнения, след като изхвърлят вируса.

Началникът на Катедра „Инфекциозни болести” във ВМА доц. д-р Георги Попов обясни как протича коронавируса при пациентите, за които той и екипът му се грижат.

„Оценяваме състоянието на тежките случаи ежеминутно. При нас е най-възрастната жена с COVID-19 - на 86 години, и ние успяхме да избегнем интубацията. Тя вече е добре и вероятно следващата седмица ще я изпишем”, каза доц. д-р Попов.

14 от пациентите с коронавирус, лекувани във ВМА, вече са оздравели и са изписани. При четирима от тях се наблюдавало наличие на вирус в носоглътката изключително дълго време. Това ги правело опасни за околните и затова били поставени под строга карантина. По отношение на хората с коронавирус, които са с по-леки симптоми и се лекуват у дома, медикът обясни, че лично той, както и психолог поддържат с тях ежедневна връзка по телефона. При влошаване на състоянието на болния, незабавно се изпраща екип, който да оцени състоянието му.

Мениджър Нюз