Абдоминалната диастаза представлява частично или пълно вертикално разделяне на правия коремен мускул (m. rectus abdominis) на разстояние над 2.7 см.

Този мускул е познат на всички ни, защото образува т.н. “коремна преса”.

Сухожилни прекъсвания (апоневрози) разделят мускула на няколко напречни и две надлъжни части.

Диастазата всъщност засяга точно вертикалното медиално сухожилно прекъсване, познато още като linea alba [1].

Нарича се така, защото в превод от латински буквално означава “бяла линия” и на практика изглежда точно така на отпрепариран препарат. 

диастаза
Диастаза ректи, известна още като абдоминална сепарация представлява разстояние между коремните мускули. Източник: Elen Bushe / Shutterstock; адаптация: Станимир Михов 

Много често диастазата се появява след бременност – по данни на проучване през 2016 г. публикувано в British Journal of Sports Medicine, 60% от бременните жени развиват диастаза на коремните мускули по време на бременността си или след раждането [2].

Разбира се, състоянието не се ограничава само до бременни жени, а може да засегне всеки – от новородени бебета до мъже.

Неправилната техника на извършване на дадени упражнения или вдигането на несъобразени тежести също може да доведе образуване на коремна диастаза. 

При новородени диастазата се класифицира като вродена, а във всички останали случаи – като придобита.

Повечето новородени, които страдат от диастаза обикновено са недоносени.

Възрастните хора с придобита диастаза се разделят главно на две групи:

А. Мъже на и над средна възраст, страдащи от общо затлъстяване, с висок ИТМ и висок процент телесни мазнини;

В. Жени със здравословна фигура, нормален ИТМ, нормален процент телесни мазнини, които или са имали няколко бременности, или са родили близнаци, или много едър плод. [3]

Диастазата на коремните мускули се среща много по-често при жени, отколкото при мъже. 

Причини за появяването на диастазата

Главният механизъм за появяването на диастазата е повишеното налягане в коремната кухина.

Тя се издува, а заедно със себе си изпъва и мускулите, които от своя страна започват да се раздалечават в областта на сухожилните прекъсвания.

Бременност и диастаза

Повишеното налягане в корема може да се дължи на редица фактори, като водещият такъв е бременността, тъй като матката увеличава драстично своите размери, за да събере нарастващия плод.

Освен това, бременността продължава дълго време и съответно мускулите също остават разтегнати по-дълго време, което допълнително допринася за развитието на диастазата. 

В миналото се е смятало че повишаването на теглото и ИТМ на родилката, както и нейната възраст допринасят за това състояние.

Въпреки това, проучване, направено през 2015 г. не открива данни за връзка между изброените по-горе фактори и увеличения риск от развитие на диастаза [4].

Фактор, който има реално значение е броят на ражданията – вероятността за диастаза се увеличава с всяка следваща бременност заради повтарящото се разтягане на коремната стена [5]. 

При новородените бебета е възможно още с раждането им да се наблюдава диастаза, тъй като техните коремни мускули не са напълно развити все още – двете части на m. rectus abdominis не са напълно свързани помежду си чрез linea alba.

При тях обаче състоянието е физиологично и се възстановява с течение на времето от само себе си. 

Някои медицински състояния също биха могли да доведат до развитие на диастаза отново по същия механизъм – увеличаване на налягането в коремната кухина и раздалечаване на на вертикалните части на m. rectus abdominis. 

Упражнения и диастаза

Възможно е да се получи диастаза и от неправилна техника на извършване на тренировъчни упражнения в дълъг времеви период.

Механизмът за получаването ѝ отново е свързан с повишено налягане в коремната кухина, но поради външни фактори – неправилно изпълнение, използване на прекомерно голяма тежест и т.н. 

Интересен факт: Неправилно дишане (задържане на въздух) по време на изпълнение на упражнения също е свързано с повишено налягане в коремната кухина.

Симптоми и признаци на коремната диастаза

Най-честият симптом на диастазата е образуване на подутина в областта на срединната линия на корема.

При по-тежки форми е възможно подутината да е видима и при покой, но в по-големият процент случаи тя се появява само при физически упражнения или общи движения, ангажиращи коремната мускулатура.

При хора, страдащи от запек, по време на дефекация е възможно също да се забележи диастазата, поради прекомерното напрягане на мускулатурата.

Съпътстващата симптоми включват болка в долната част на гърба, подуване на корема и чувство за тежест, запек, както и неправилна стойка на тялото. 

При бременни жени в първите месеци може да не се забелязва все още образуващата се диастаза.

По време на  втория и третия триместър обикновено започва сформирането на лека подутина или ръб в областта над пъпа, особено при ангажиране на коремната мускулатура, дори в ежедневните действия.

При наличие на болка е задължителна консултацията с лекар. След раждането е възможно диастазата да стане по-забележима, с по-големи размери и заемаща по-голяма площ. 

Как да разберем дали имаме диастаза?

1. Легнете по гръб, сгънете краката в коленете си, като стъпалата трябва да са плътно опрени до пода (като за лесна коремна преса).

2. Повдигнете леко раменете си от пода, като подпирате главата си с една ръка, и погледнете към корема си.

3. Старателно опипайте с другата си ръка корема си – потърсете “пролуки” между коремните мускули.

4. Ако “пролуките” са достатъчно големи да се побере пръста ви, то най-вероятно имате умерено-тежък случай на диастаза.

В случай, че имате съмнения, че страдате от диастаза е добре да посетите лекар.

По време на прегледа той ще палпира (опипа) корема ви и ще прецени дали имате или нямате голямо разстояние между двете части на m. rectus abdominis.

Ако това не е достатъчно за поставяне на диагноза може да бъде проведено ултразвуково образно изследване, чрез което да се визуализират двата дяла на мускула и linea alba помежду тях и разстоянието да бъде измерено с точност до милиметри.

Това изследване ще помогне на лекаря ви да диференцира състоянието ви от херния [6]. 

Процедури за по-бързо възстановяване от диастаза

Тъй като в повечето случаи диастазата не е сериозно медицинско състояние, то лечението се изразява предимно във физически упражнения.

Важно е също различни ситуации и движения да бъдат избягвани, за да не се предизвиква допълнително разширяване на диастазата.

В случай, че диастазата надхвърли безопасните размери и се появи болка или риск от развитие на херния е възможно да се наложи извършването на оперативна интервенция, известна още като абдоминопластика.

При нея под обща анестезия, чрез хоризонтален разрез се достига до мускулите на коремната стена и двете половини на m. rectus abdominis се зашиват една към друга.

Има риск от нужда да бъде изместен пъпа и зашит отново. Операцията има дълъг възстановителен период, но понякога е нужна при тежки състояния на диастаза. 

Проучване проведено от Columbia University Program in Physical Therapy и публикувано в Journal of Women’s Health Physical Therapy през 2005 г. доказва положителното влияние на упражненията и констатира следните факти:

 

 Освен това, 90% от нетрениращите жени са развили диастаза, докато делът на трениращите, които са я развили е много по-малък – 12.5%. [7]

 

diestaza trenirovka

diastaza trenirovka uprajneniq

По време на бременността е доста трудно да бъдат извършвани физически упражнения и като цяло физическа активност.

Това не е толкова голям проблем, тъй като недостигът им може да се навакса след раждането.

Въпреки това, при голямо желание от страна на бременната жена и одобрение от акушер-гинеколога ѝ могат да се практикуват специализирани упражнения за бременни жени, като те са адаптирани за различните триместри от бременността. 

След раждането:

- В седмиците след раждането е желателно да се избягва вдигането на тежко, за да не се напрягат допълнително коремните мускули;

- Силно препоръчително е поддържането на добра седяща поза. Това е многокомпонентен процес, който в повечето случаи изобщо не е труден за изпълнение, но трябва да бъде стриктно спазван всеки ден. Правилната седяща позиция е от изключително значение не само за намаляването на диастазата, но и за цялостното ни здраве – от опорно-двигателната система, през нервната и циркулаторната до зрителната. Масово в днешно време хората не заемат правилна седяща позиция по редица причини, не всички зависещи от тях и твърдят че не изпитват отрицателна симптоматика. Да, това е така в краткосрочен план, но в дългосрочен такъв, неправилната поза е причина за множество проблеми;

- Може да се използват специални възглавнички за кръст – те са сравнително плътни с анатомична форма и поддържат кръста. Известни са още като лумбална опора;

- Ако облегалката на стола ви се регулира, препоръчително е да е в по-изправена позиция;

- Когато ставате от леглото, използвайте ръцете си като опора, за да намалите ангажирането на коремните мускули;

- Може да използвате помощни средства през деня като еластични поддържащи корсети – колан за диастаза, които компресират корема.