Децата с астма са изложени на „значително повишен риск“ да бъдат диагностицирани с тревожност, установи изследване на австралийския Университет на Куинсланд, цитирано от агенция Синхуа.

Изследователите от Факултета по обществено здраве на университета са прегледали 9 369 доклада и са използвали данни относно здравето и благосъстоянието на 10 000 деца, наблюдавани от 2004 г. насам, пише БТА. Водещият автор и докторант Диана Гарсия Санчес разкрива, че четиригодишните деца с астма са по-склонни да развият тревожност на възраст между 6 и 15 години в сравнение с връстниците си, които не страдат от астма. "Установихме също така, че момичетата с астма изпитват повече тревожност от момчетата в юношеска възраст“, казва Санчес.

Резултатите също така показват, че медикаментите, използвани при лечението на астма, не са причина за значително повишения риск от развитие на тревожност. „Децата, които не са приемали лекарства за астма, са били с 9% по-склонни да развият тревожност, отколкото медикаментозно лекуваните им връстници“, обяснява Санчес.

„Други фактори биха могли да обяснят връзката между астмата и тревожността, а здравните специалисти и родителите трябва редовно да наблюдават психичното здраве на децата и да предоставят психологическа подкрепа, когато е необходимо. Това може да помогне за по-ранното идентифициране на тези, които са най-застрашени от развитие на тревожност, и да подобри контрола върху състоянието им“, смята ученият.

Това проучване е публикувано в списание „Педиатрик алърджи енд имюнолъджи“. По данни на Световната здравна организация астмата засяга около 262 милиона души по света и е причина за 455 000 смъртни случая през 2019 г. Астмата също така е и най-често срещаното хронично заболяване сред децата.