Изследователи са открили първите доказателства, че ваксините срещу менингит и пневмококи са значително по-неефективни при бебета, появили се на бял свят чрез цезарово сечение, отколкото при техните естествено родени връстници.

"Децата, родени по естествен път, произвеждат значително повече антитела в отговор на ваксини срещу менингит и пневмококи, отколкото техните връстници, появили се на бял свят чрез цезарово сечение. Тези разлики се дължат на несъответствия в броя и разнообразието на щамовете на E.coli и бифидобактерии, предавани обикновено от майката на детето", пишат изследователите.

Много жени имат тесен таз и други анатомични особености, които правят раждането небезопасна процедура както за родилките, така и за техните бебета. Поради тази причина лекарите прибягват в продължение на много десетилетия до цезарово сечение, за да защитят здравето и живота на бъдещата майка и бебето й.

През последните години учените започнаха активно да се интересуват от въздействието на цезаровото сечение върху здравето на децата. Интересът им е свързан преди всичко с факта, че бебетата, родени по този начин, не влизат в контакт с майчината микрофлора в първите моменти от живота си, което може да повлияе на функцията на имунитета им. В частност съществуват данни, че цезаровото сечение увеличава риска от затлъстяване и нарушения в работата на храносмилателната система.

Екип от лекари под ръководството на Ема де Коф, изследовател от университета на Амстердам, Нидерландия, е открил още една негативна последица от цезаровото сечение - намалената ефикасност на ваксините при бебетата. Специалистите са направили откритието, докато са проучвали въздействието на ваксините срещу менингит и пневмококи върху 120 бебета, родени в нидерландски болници.

Около половината от изследваните бебета са родени с цезарово сечение. Това е позволило на изследователите да оценят ефекта от процедурата върху работата на ваксините за бебета и деца. За целта учените са взели кръвни проби на 12-ия и 18-ия месец от живота на бебетата и са измерили концентрацията на антитела срещу пневмококи и причинителя на менингит - бактерията Neisseria meningitidis.

Изследователите са установили, че организмът на родените по естествен път бебета произвежда значително повече антитела срещу двата микроба, отколкото този на новородените, които са се появили на бял свят чрез  цезарово сечение. Разликите в концентрациите на антитела са съпоставени с начина, по който кърмата и храненето с адаптирано мляко влияят върху резултатите от ваксинацията.

Последващо проучване на микрофлората на децата показва, че вероятната причина за влошения имунен отговор към ваксините е намаляването на броя на някои щамове на E. coli и бифидобактерии, които обикновено се предават от майка на дете. Учените се надяват, че следващите експерименти с животни и наблюденията с деца ще помогнат да разберат как да предотвратят появата на този проблем. 

Изследването е публикувано в Nature Communications.