Съвременните условия на живот, повишаването на комфорта и най-новите медицински технологии повлияха на жените и те по-смело отлагат забременяването във времето. Крие ли това риск?

Според препоръките на Световната здравна организация за най-благоприятен период за майчинство се смята възрастта между 19 и 35 години, но днес в света се наблюдава тенденция за „късни” раждания след 35-40 години.

У нас, според статистиката, жените раждат първо дете на 27- 28-годишна възраст. Расте обаче броят на тези, които отлагат бременността за след 30-ата година.

Бременността и раждането на всяка възраст натоварват сериозно женското тяло, въпреки развитието на репродуктивните технологии и напредъка в медицината. И неминуемо всяка си задава въпроса т колко безопасно е късното раждане и бременността.

За съжаление, отговорите често не идват от специалисти, а са породени от митове и страхове, свързани с късното раждане.

Ето отговор на най-често задаваните въпроси. Дават го специалисти.

Мит № 1. Раждайте, докато сте млади, докато здравето ви позволява.

Преди наистина се смяташе, че с всяка година след 35 рисковете от трудна бременност и усложнения при раждането се увеличават. Но днес те са сведени до минимум, благодарение на постиженията на медицината.

Известно е, че честотата на заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната, отделителната системи, както и развитието на диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, неврологични заболявания е по-висока при жените над 30 години. Но съвременната медицина днес позволява всички тези заболявания да се диагностицират и лекуват още преди подготовката за бременност. Така рисковете се свеждат до минимум.

В допълнение, според психолозите, планирането на бременност в по-зряла възраст, след 30-35 години, предполага психо-емоционална и социална готовност на жената за майчинство, а оттам и по-нататъшния комфорт на нейното бебе.

Мит № 2. По-възрастните първескини раждат деца с патологии

С възрастта както при жените, така и при мъжете се увеличава рискът от раждане на деца с генетични аномалии. 

Въпреки това, възможностите на съвременната генетика и молекулярно-генетичните изследвания позволяват диагностицирането на повечето от тези заболявания в най-ранните етапи на бременността.

Те включват прегледи, както и неинвазивни и инвазивни изследвания. Така че скринингът през първия триместър на бременността показва биохимични маркери на хромозомни патологии и оценява общото състояние на плода с помощта на ултразвук.
Неинвазивен пренатален тест ви позволява да проверите бъдещото бебе за генетични аномалии.

До 9-10-та седмица от бременността, използвайки изследване на ДНК на майката, е възможно да се изчисли рискът от най-често срещаните хромозомни аномалии в плода с вероятност от 99,9%.

Съществуват и инвазивни диагностични методи: биопсия на хорион - диагностика на хромозомни и генни заболявания, вътрематочни инфекции (8-12 седмица от бременността), амниоцентеза - аспирация на околоплодна течност в (16-24 седмица от бременността), кордоцентеза - пункция на пъпа връв на плода (22-25 седмица от бременността).

Всички тези методи позволяват с голяма степен на точност да се установят генетични заболявания у плода.

Мит № 3.  Ако ще раждате след 30-35, ще е само чрез цезарово сечение

Друг популярен мит е, че всички бъдещи майки над 30-35 години трябва да бъдат подготвени за цезарово сечение. Наистина в тази възрастова група съществува висок риск от усложнения.

Въпреки това, динамичното наблюдение през целия период на бременността, навременните прегледи и лекарският контрол позволяват днес на пациентки над 30-35 години да раждат по естествен път, без заплахи за здравето на майката и бебето.

Бременността след 35-40 години е смела и отговорна стъпка, за която може и трябва да се подготвите.

По време на планирането на бременността и двамата родители трябва да преминат медицински преглед и да потърсят съвет от генетик.

Приблизително 3-6 месеца преди бременността бъдещата майка трябва да спре да пуши, да е в добра физическа форма, да приема витамини и минерали, по съвет на лекар.

Мона Василева / Новите родители