Биотехнологичното предприятие "Апейрон байолоджикс" започна тестове на лекарствено вещество за лечение на Ковид-19.

Всъщност, разработката на новото вещество АПНО1 е била предназначена за лечение на остропротичащи увреждания на белия дроб, респективно при акутен отказ на белия дроб. Тъй като тези заболявания се наблюдават и при болни от Ковид-19 и могат да завършат със смърт на пациента, веществото се изпробва и на хора, заразени с коронавирус SARS-CoV-2 и впоследствие са получили тежки усложнения, заявява компанията в съобщение за медиите, пище БТА.

Проектът е предвиждал веществото да се приложи на 24 пациента от Китай още през февруари. Но поради забавяне от страна на китайските власти, клиничната студия не беше стартирана досега, заявява в интервю генетикът Йозеф Пенингер, основател на биотехнологичната фирма "Апейрон".

В Германия, Дания и Австрия клиничната студия стартира без бюрократични спънки. На първите тежкоболни пациенти ще бъдат включвани 30-минутни системи два пъти дневно в продължение на една седмица. От Австрия в теста участват клиники от Виена, Залцбург и Инсбрук.

Веществото АПНО1 ще трябва "да заблуди" коронавируса. То наподобява човешкия ензим, който вирусът използва, за да проникне в клетката. "Ние отваряме врата, която изглежда точно както изглежда вратата, ползвана от вируса, за да проникне в къщата ни. Така вирусът ще е изправен пред хиляда врати, но само една е вярната", обяснява Пенингер. Чрез тази заблуждаваща маневра вирусът ще се свърже с веществото АПНО1, вместо с повърхността на клетка.Така няма да може да я зарази, а ще се изхвърля от огранизма заедно с медикамента.

Същевременно субстанцията ще предпазва от възпаления в белия дроб и от възможен отказ на органа да действа. "Разбира се сега трябва да направим много прецизни наблюдения в клиничните студии, които да покажат дали препаратът действа така и на пациенти, заразени с вируса", пояснява Пенингер.

Студията ще отдели особено внимание на това дали прилаганите венозно системи ще подобрят състоянието на пациентите, респ. ще предотварят влошаване на състоянието им и отказ на вътрешните органи да действат, продължава генетикът. "Освен това ще наблюдаваме органичните процеси, поведението на вируса и развитието на възпалителните параметри".

Контролът на всеки пациент ще продължи 29 дни след края на прилагане на препарата. По мнението на Пенингер анализът на резултатите ще е готов до началото на лятото. Ако всичко върви по план и АПНО1 действа както се предполага, следващата стъпка ще бъде лекарството да бъде разрешено за приложение в световен мащаб. Пенингер, който е започнал да изучава АПНО1 преди 15 години, е уверен в успеха. "Едновременно с изследванията започнахме и производството на препарата". Той подчертава обаче, че не съществуват чудодейни лекарства. Изследванията се финансират с обществени средства.