Пациентите, на които се изписват антибиотици в болнична среда, са по-уязвими от развиването на гъбични инфекции, тъй като медикаментите влияят отрицателно на имунната система на червата. Това сочи ново изследване, проведено от Бирмингамския университет и Националните институти по здравеопазване на САЩ.

Според изследователите за да намалим риска от развиването на тези комплексни инфекции, трябва да приемаме заедно с антибиотиците и медикаменти, които укрепват имунната система.

Инвазивната кандидоза е животозастрашаваща гъбична инфекция, която предизвиква редица усложнения при хоспитализираните пациенти, приемащи антибиотици, чиято цел е да предотвратят сепсис и други бактериални инфекции, които се разпространяват бързо на подобни места (като например C. diff). Гъбичните инфекции могат да бъдат доста по-трудни за лечение от бактериалните, а основните фактори, които ги предизвикват, не са особено добре познати.

Екип от Института по имунология и имунотерапия на Бирмингамския университет, в сътрудничество с Националните институти по здравеопазване, откриват, че антибиотиците смущават имунната система в червата. Това означава, че гъбичните инфекции в тази част на тялото се контролират много по-слабо. Нещо повече – екипът открива също така, че и чревните бактерии успяват да преодолеят защитите на организма ни на местата, на които се развиват гъбични инфекции, а това от своя страна увеличава допълнително риска от бактериална инфекция.

Изследването, публикувано в Cell Host and Microbe, демонстрира потенциала на имуностимулиращите лекарства, но изследователите твърдят, че то показва също така, че антибиотиците могат да окажат допълнителни ефекти върху тялото ни, които влияят на начина, по който се борим с инфекциите и заболяванията. Това от своя страна подчертава за пореден път колко важно е да внимаваме с прекомерното изписване на тези медикаменти.

„Знаехме, че антибиотиците влошават гъбичните инфекции, но откритието, че чрез тези взаимодействия в червата могат да се развият и бактериални коинфекции, бе изненадващо“, казва водещият автор на изследването д-р Ребека Дръмънд. – Тези фактори да усложнят допълнително дадена клинична ситуация.“ Тя обаче е категорична, че когато лекарите са запознати с тези факти, те ще могат да лекуват своите пациенти по-ефективно.  

В рамките на изследването екипът заразява мишки, лекувани с широкоспектърен антибиотичен коктейл, и ги заразява с Candida albicans – най-често срещаната гъбичка, която предизвиква инвазивната кандидоза при хората. Учените откриват, че макар и смъртността на инфектираните мишки да е по-висока, тя е следствие от инфекция в червата, а не в бъбреците или други органи.

Освен това екипът установява кои части от имунната система липсват в червата след приема на антибиотици. Впоследствие учените ги възстановяват с помощта на имуностимулиращи лекарства, които често се прилагат и при хората. Те откриват, че този подход намалява остротата на гъбичната инфекция.

Накрая учените разглеждат болнични данни и установяват, че подобни коинфекции могат да възникнат и при хората, приемащи антибиотици.

„Тези открития демонстрират потенциалните последствия от употребата на антибиотици от пациенти, които са изложени на риск от развиването на гъбични инфекции – добавя д-р Дърмънд. – Ако ограничим или променим начина, по който предписваме антибиотици, можем да намалим броя на хората, които се разболяват тежко от тези допълнителни инфекции, както и да подпомогнем битката с огромния и нарастващ проблем с антиботичната резистентност“.

Източник: Medical Xpress