Как да забременея? Има ли значение позата? А дали може да се случи от първия път? Може ли да се определи пола на нероденото дете? Нужно ли е да спя достатъчно?

Това са само част от разумните въпроси, които си задават повечето жени, а покрай тях и техните партньори.

Howstuffworks.com събра 10-те най-популярни мита за забременяването. Вижте кои са те!

Позата има значение

Акробатиката между чаршафите може да бъде чудесна идея, за да разнообразите сексуалните си преживявания. Но да се опитвате да стоите с глава надолу и крака нагоре, защото така сперматозоидите ще потекат по-бързо към определената цел, е меко казано глупаво.

Според експерти полза може да има, ако след акта не бързате да скачате на крака, а просто кротко полежите няколко минути, за да избегнете изхвърлянето на семенната течност. Но всичко друго е напълно излишно.

Що се отнася до позите по време на секс, мисионерската и проникването отзад (кучешката) всъщност позволяват на сперматозоидите да се доближат по-лесно до шийката на матката (без случаите на ретрофлексирана матка, при които позата не играе никаква роля).

Снимка: Shutterstock

Трябва да правите секс всеки ден

Една двойка може да има хиляди причини да прави секс ежедневно, но за да има дете това изобщо не е задължително. Ако мъжът има много чести сношения, всъщност концентрацията на сперматозоиди в семенната течност намалява драстично, както и тяхната подвижност, а това на теория намалява възможността за зачеване.

Така че е по-важно не да правите любов всеки ден, а да се концентрирате да бъде в периода на овулация, тъй като той е най-плодороден за жената. А според най-новото проучване, публикувано от New England Journal of Medicine, е добре да започнете 6 дни преди овулацията.

Овулацията настъпва точно 14 дни след менструацията

Това е приблизително определяне и в никакъв случай не е достатъчно добра индикация за забременяване (или обратното – когато целта е да се избегне зачеване). Според проучване на Националния институт по здравни науки в Италия всъщност само 30% от жените са фертилни между 10-ия и 17-ия ден от менструалния си период.

Единственият начин да бъдете сигурни, че сте в овулация е като използвате тест, който индикира присъствието на лутеинизиращия хормон (LH), подпомагащ зачеването.

Ако имате менструация, не можете да забременеете

Сигурни ли сте? Защото медицината познава доста случаи на жени, забременели именно в този период. Отново става дума за грешни сигнали. Пак според проучване на Националния институт по здравни науки е напълно възможно жената да е фертилна в четвъртия ден от началото на цикъла. И дори при жени с абсолютно редовни менструации има между 1 и 6% шанс да забременеят точно по време на цикъл.

Като се има предвид, че сперматозоидите могат да оцелеят до 5 дни в тялото на жената, половият акт по време на менструация изобщо не предпазва от бременност.

Няма начин да забременеете от първия път

Особено опасен мит, резултатът от който са поколения самотни майки. Така че изобщо не залагайте на това, ако искате да се предпазите от забременяване.

Според експерти има от 15 до 25% шанс да забременеете още при първия полов акт без предпазни средства. Като този шанс се увеличава, ако жената е на възраст между 20 и 30 години.

Прекъснатият коитус е метод за контрацепция

Забравете за това веднага. Според различни проучвания, колкото и майсторски да е прекъснат акта, съществува риск от 4% във влагалището да попаднат спематозоиди. А ако еякулацията се случи на повърхността, процентът скача на цели 27%.

Обяснението на учените е, че при мъжете съществува т. нар. предеякулация, което означава изтичане на сперма дори преди същинския оргазъм.

Снимка: Shutterstock

Можете да планирате пола на нероденото дете

Ако искате да имате момче, просто преди секс партньорът ви трябва да затопли тестисите си. И също така да правите любов само в четни дни с глава, обърната на север. За момиче – най-сигурно е да правите секс по пълнолуние. Тези препоръки наистина звучат невероятно, но има жени, които им вярват и до днес.

За учените са напълно безпочвени. Единственият начин, с който евентуално може да се въздейства на организма, но пак без гаранция, е чрез храненето. Изследването е на британските университети в Ексетър и Оксфорд. Става дума за следното. Ако жената консумира повече калории (около 2200 спрямо стандартните 1850) в дните на зачеването, то има вероятност да промени шансовете в полза на момче от 50 на 55%.

Всички лубриканти са еднакви

В опитите си да имат бебе, много двойки правят секс, дори и без да имат в момента желание. В този случай се налага да се използват лубриканти за по-лесно проникване, тъй като страстта е по-занижена.

Ако обаче лубрикантът е неподходящ, това може да затрудни зачеването. Според Световната здравна организация оптималното рН на влагалището трябва да бъде между 7,0 и 8,5. А много лубриканти имат рН под 7, което може да повлияе негативно на оцеляването на спермата.

Сиропът за кашлица помага при зачеването

Стигнахме и до прословутия сироп за кашлица. До 80-те години на миналия век е била много популярна идеята, че използването на един конкретен американски сироп за кашлица, върши работа не само по предназначение, а и… като лубрикант. Нещо повече – той увеличавал цервикалната слуз, улеснявайки така придвижването на сперматозоидите.

Изследване от 1982 г. обаче доказва, че въпросният сироп не оказва никакво въздействие, а даже и пречи, тъй като сгъстява слузта и по този начин затруднява зачеването.

За да забременеете, трябва да достигнете до оргазъм

Това е било много разпространен мит в миналото, но няма никакви доказателства, че е истина. Учените подчертават, че женският оргазъм не е биологично необходим за зачеването.

Но има и някаква полза все пак от него. Според британско проучване от 90-те години на миналия век, контракциите, които се случват след оргазъм, помагат на жената да задържи повече семенна течност, като я изтласква към шийката на матката.

По материали от Nostro figlio / Новите родители