Този петък жителите на Северното полукълбо ще могат да се насладят на една наистина специална Луна – жътвената. Нещо повече, тя ще изгрее по време на страховития за суеверниците Петък 13-и. Съвпадение, което се случва веднъж на 20 години, сочи Farmer’s Almanac.

Жътвената Луна бележи началото на есента, когато дните стават по-къси, а въздухът – по-студен. Поне за хората, живеещи в Северното полукълбо. Жителите на Южното наблюдават Жътвената луна през март или в началото на април.

Тази година есенното равноденствие настъпва на 23 септември. Ярката светлина на Жътвената Луна ще позволи на жътварите да работят до късно, за да оберат и последните остатъци от лятната реколта.

Според някои източници Жътвената Луна води началото си от древните северноамерикански традиции. Други обаче твърдят, че тя е била наблюдавана още от англосаксонците през VIII век.

Подобно на всяко едно пълнолуние, и Жътвената Луна се отличава с определени характеристики (особено по време на изгрев). През по-голямата част от годината Луната изгрява приблизително 50 минути по-късно всеки ден. Когато равноденствието наближи, Жътвената Луна изгрява много по-близо до залез Слънце, пише EarthSky.org.

Източник: IFLScience