Не можете да го усетите, но се движим през Космоса с 2 млн. км/ч!

Причината? Земята орбитира Слънцето, което от своя страна орбитира центъра на галактиката ни, бродеща през радиоактивен космически вятър, образувал се по време на Големия взрив.

Простичка анимация, създадена от планетарния учен Джейме О‘Доногю ни позволява да видим как точно се случва всичко това.

„Хората често говорят за това как стоим върху една топка (Земята), която се върти с огромна скорост. И тази топка орбитира около друга с още по-висока скорост. Понякога говорим и за това колко бързо орбитираме центъра на Млечния път“, коментира О‘Доногю, който някога е работил за NASA, но в момента е служител на Японската агенция за аерокосмически изследвания. – На фона на цялото това объркване, изпълнено с големи числа и посоки, реших да използвам цялата тази информация, за да създам нещо разбираемо, за да могат хората а видят накъде са се запътили и с каква скорост.“

В лявата част на анимацията можем да видим скоростта, с която Земята се върти, орбитата ѝ около Слънцето, орбитата на Слънчевата система около центъра на Млечния път, както ѝ скоростта, с която галактиката броди из Космоса. Точиците, движещи се през екрана показват колко бързо един обект изминава 150 км.

Както виждате, ротацията на Земята е сравнително бавна, докато Млечният път се движи през Космоса с 600 км/с.

Вижте анимацията!