Първите научни резултати от мисията „Джуно“ излязоха. Те разкриват някои доста изненадващи подробности за най-голямата планета в нашата Слънчева система. Откритията бяха представени тази седмица в рамките на ежегодния European Geoscience Union във Виена, предава IFL Science.

Едно от най-изненадващите неща е, че ядрото на Юпитер изглежда не е твърдо, като това на Земята, а е „бухнало“. То се смесва с пласта от метален водород над него. Изглежда, че вътрешността на планетата е доста необичайна, поне доколкото учените могат да определят на базата на гравитационните измервания.

Учените откриха също така, че магнитното поле на Юпитер е много по-мощно, отколкото въобще сме предполагали. Досега смятахме, че то е около 5 гауса – единица за измерване от системата CGS за плътност на магнитен поток или магнитна индукция (B), наречена на името на германския математик и физик Карл Фридрих Гаус . Един гаус се определя като един максуел на квадратен сантиметър. Изследователите обаче мислят, че магнитното поле на планетата е близо 9 гауса. За сравнение – това на земята е между 0,25 и 0,65 гауса.

Още по-интересното е, че магнитното поле на Юпитер се захранва не от ядрото (както е на Земята), а от процеси, случващи се на повърхността. Заключението е направено на базата на наблюдения, според които магнитното поле варира с до 2 гауса в различни региони.

„Джуно“ успя да заснеме и огромни циклони с размера на Земята, бушуващи в атмосферата на Юпитер и съставени от кондензиран амоняк. Апаратът е забелязал и облаци от амоняк и хидразин по пояса й (т.нар. бели петна). Учените са открили и гъсти зони с амонячен газ по екватора на Юпитер, което допълнително усложнява процесите, които се случват в планетата.

„Джуно“ навлезе в орбитата на Юпитер през юли миналата година. Очакваше се да направи 37 близки прелитания до планетата през февруари. Проблеми с двигателя обаче принудиха апарата да остане в по-широката орбита на Юпитер, където ще се задържи до юли 2018 г. Съответно, „Джуно“ успя да извърши едва 12 прелитания.

Това обаче не би трябвало да попречи на научните изследвания. NASA все още е убедена, че ще постигне всички цели, заложени в мисията. Освен това космическият апарат ще прекара по-малко време в магнитното поле на Юпитер, което означава, че той ще оцелее и след юли 2018 г.