Хиляди копнеят да колонизират Марс, но възможна и жизнеспособна ли е една извънземна човешка цивилизация? Този въпрос си задават учени от изследователския център на NASA "Еймс", опитвайки се да предвидят дали човечеството ще може да се размножава успешно и извън планетата Земя.

Със сигурност космонавтките, изпратени да колонизират Червената планета, не бива да забременяват по пътя, предупреждават специалистите. Високоенергийните радиационни частици почти сигурно ще стерилизират всеки женски ембрион, заченат в открития Космос.

Това сериозно ще затрудни изграждането на успешна колония, убедени са учените, цитирани от в. "Дейли Мейл". ДНК, която ръководи развитието на ембрионите и работата на всички клетки, може лесно да бъде увредена от радиацията, която ще бомбардира космонавтите по пътя към Марс - а най-вероятно и на самата планета.

Биофизикът Торе Страуме от "Еймс", който пресмята опасностите от радиацията с двама свои колеги, обясни, че в случая става въпрос за точно определени типове вредна радиация. Проучванията върху примати показват, че дори най-малки дози йонизираща радиация са достатъчни, за да убият повечето яйцеклетки на оформящия се женски ембрион през втората половина от бременността.

Ако същият принцип важи и за хората, то никое момиче, заченато извън Земята, няма да е способно да ражда.

Опасни са и слънчевите протуберанси, които изхвърлят мощни потоци заредени частици сред планетите. Според Страуме обаче е напълно възможно космонавтите да бъдат добре защитени от тях. По-труден противник била радиацията, прииждаща от Космоса извън Слънчевата система.

Тези заредени частици могат буквално да взривят биологичните молекули като ДНК и лесно биха проникнали през алуминиевото покритие на космическите кораби в откритото пространство. Силната радиация може да доведе и до умствено изостанали новородени с множество рискове за здравето.

Според правилника за поведение на NASA космонавтите трябва по всяко време да поддържат "доверени отношения" помежду си и да се стремят към "професионални стандарти". Дали тези стандарти ще се отнасят и до секса в Космоса, тепърва ще разберем.