Космическата скала, ударила Земята преди 65 милиона години и за която се предполага, че е сложила край на динозаврите, вероятно е била високоскоростна комета, пише Би Би Си.

Това е заключението от изследване, което твърди, че 180-киломтровият кратер Чиксулуб в Мексико е издълбан от по-малък обект, отколкото се смяташе по-рано.

Досега учените предполагаха, че причинителят е голям и сравнително бавно движещ се обект.

Кратерът изобилства от седиментни скали, съдържащи химичния елемент иридий - в концентрации много по-високи от нормалното, което предполага, че скалата е дошла от далечния Космос.

Новото изследване показва грешка в добилите популярност по-ранни изчисления, използвайки сравнение с друг елемент, останал от сблъсъска - осмий - и заключава, че следите, оставени от космическото тяло, са по-малко, отколкото e смятано по-рано.

Преизчислените стойности сочат, че Земята е била ударена от по-малък обект.

За да се получи 180-километровият кратер този обект трябва да се е движил относително бързо. Според изследователите една комета с дълъг период би била най-вероятният кандидат.

"Трябва ви астероид с около 5 км диаметър, за да може да остави толкова иридий и осмий. Но астероид с такъв размер не може да направи 200-километров кратер", обяснява д-р Джейсън Мур от колежа Дартмут в Ню Хемпшир.

"Затова си казахме: как да намерим нещо, което има досатъчно енергия, за да прпизведе кратер с такъв размер, но да има много по-малко скален материал? Това ни насочва към кометите."

Изчезването на динозаврите преди 65 милиона години днес е широко свързвано с космическия сблъсък при Чиксулуб. Той убил около 70 % от видовете на Земята за много кратък период от време, особено нептицеподобните динозаври.

Сблъсъкът вероятно е задействал пожари, земетресения и цунами; газовете и праха, изхвърлени в атмосферата са променили температурите за няколко години.